Алпийските региони работят по проект за защита на околната среда, без да навредят на историческото наследство

Алпийските региони работят по проект за защита на околната среда, без да навредят на историческото наследство

® Pixabay

„Европейски атлас” е проект, подкрепян от политиката на сближаване на ЕС.

В италианските Доломити, както и навсякъде в Алпите, има сгради с типична планинска архитектура, богати на история.

Запазването на това наследство със съвместните усилия на общините и архитектите, е една от целите на проекта „Европейски атлас“.

Един пример – къща, построена през 1819 г. и една от първите граждански конструкции с електричество, се възстановява от нейния собственик Елмар Грубер и семейството му, като е запазен автентичният й вид. „Искахме да запазим, доколкото е възможно, характерния облик на тази къща - обяснява Грубер. - Постарахме се да я направим енергийно ефективна, без да правим компромиси и без да навредим на вида, който тя имаше преди. Резултатът е много успешен.”

Запазване на специфичния чар

„Европейски атлас” създаде специална база данни за историческите сгради, които могат да бъдат реставрирани, и предоставя ръководство за техническите решения и добрите практики, които са ценни за архитектите.

Франциска Хас, координатор на проекта, споделя: „Събираме тези примери, за да покажем, че е възможно да се реновират стари сгради и да имат съвременен комфорт, но въпреки това да се запази старата им история, при това не само на къщата, но и идентичността на селото, общината, региона."

Целта на проекта е да насърчи сътрудничеството между седемте алпийски държави и да подобри качеството на живот в Алпите.Прочетете още за:
Алпи проекти сътрудничество

  0 
  0