В Германия арестуваха 75-годишна крайнодясна „патриотка” с терористични наклонности

В Германия арестуваха 75-годишна крайнодясна „патриотка” с терористични наклонности Снимка: vanguardngr.com

Германската полиция в Райнланд-Пфалц е задържала в четвъртък Елизабет Р., лидер на крайнодясното движение „Обединени патриоти”, професор по теология в Университета в Майнц и практикуващ протестантски пастор.

Подозренията срещу нея са, че е идеолог на заговор за атаки срещу електроцентрали в страната и отвличания на политици, в т.ч. министъра на здравеопазването Карл Лаутербах, съобщава The Guardian. 

Елизабет Р. е активен антиваксър и принадлежи към войнствените „Обединени патриоти”, които виждат в Лаутербах върл враг, отговорен за действията на властите по време на ковид-пандемията. Професорката е активен пропагандатор на конспиративни теории за „тайно премоделиране на мозъчните структури“ чрез ваксините, зад което според нея стои „световното еврейство“.

Според властите, други четирима членове на групата "Обединени патриоти" са арестувани още през април, заради притежание на „тежко оръжие” и опити да се снабдят с експлозиви. 

Елизабет Р. е била лишена от пенсия още преди настоящия арест, заради антиконституционни изявления. Бившата университетска преподавателка е участвала в набавянето на оръжия и експлозиви и е предложила конкретни дати за атаки срещу електрическата мрежа на Германия, казаха от полицията. 

Целта на групата е била да предизвика гражданска война в Германия и да възстанови Германската империя от 1871 г. В тази връзка Елизабет Р. е подписала отворено писмо, в което се посочва, че Версайският договор не е сключен законно и че Германия все още е парламентарна монархия, макар и без император от 28 октомври 1918 г.

По повод ареста на „Обединените патриоти” министър Лаутербах заяви, че подобни групировки са малцинство в немското общество, но конкретно това движение е много опасно”. Холгер Шмид, експерт по терориъзм, също каза пред немската телевизия, че следствието приема сериозно заплахите на групата арестувани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: