За пръв път разкриха мумията на Аменхотеп І с помощта на компютърна томография

За пръв път разкриха мумията на Аменхотеп І с помощта на компютърна томография Снимка: prkernel.com

Египетски учени пресъздадоха триизмерен модел на добре запазилата се мумия на Аменхотеп, без да премахнат нито един слой балсамиращо бельо

Египетски учени за първи път пресъздадоха триизмерен модел на мумията на фараона Аменхотеп I с помощта на триизмерна компютърна томография. До този момент добре запазената мумия остава непокътната в продължение на три хилядолетия от момента на повторното й погребение четири века след първоначалната мумификация. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Frontiers in Medicine.

Изследователите разкриха, че Аменхотеп I е на около 35 години по време на смъртта. Височината му е около 169 сантиметра и фараонът физически прилича на баща си: тясна брадичка, малък тесен нос, къдрава коса и леко изпъкнали горни зъби. На него са поставени 30 амулета и златен колан с мъниста. Учените не са открили признаци на насилствени рани или промени, свързани с някаква болест, но са идентифицирани многобройни посмъртни наранявания, дължащи се на грабители на гробници. Също така, в мумията са останали мозъкът и сърцето.

Първоначално археолозите предположили, че жреците от ХІ век (XXI династия) пр.н. е.  са смятали да използват повторно погребалния инвентар за погребения на фараони от по-късна епоха. Оказа се обаче, че целта не е повторното погребване, а поправяне на щетите, причинени от грабителите.

Мумията на Аменхотеп I е открита през 1881 г. сред други повторно погребани мумии на фараони в археологическия обектДеир-ел-Бахри в южната част на Египет. Втори фараон от XVIII династия на Египет (след баща си Яхмос I), Аменхотеп управлява от около 1525 до 1504 г. пр. н. е.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: