Цената на климатичните катаклизми през 2021 г.

Цената на климатичните катаклизми през 2021 г. Снимка: ncei.noaa.gov

Според ново проучване десетте най-опустошителни климатични събития за 2021 г., включително ураганите в САЩ, Китай и Индия, както и наводненията в Австралия, Европа и Канада, са причинили щети за над $ 170 милиарда.

Анализът е на благотворителната организация Christian Aid. Според него ураганът Ида, който удари САЩ в края на август, е нанесъл най-много загуби, с финансова стойност $ 65 милиарда. На второ място са наводненията в Европа, чиито опустошения се изчисляват на $ 43 милиарда. Следва зимната буря в Тексас през февруари, която струва на САЩ над $ 23 милиарда.

По-голямата част от метеорологичните събития с големи щети са се случили в развити страни като САЩ, Канада и Австралия.

Проучването прави оценка и на метеорологичните аномалии по отошение на опустошителните последствия за хората в съответния регион. Според анализа това са сушите в Африка и Латинска Америка и наводненията в Южен Судан.

Докладът предупреждава, че ако светът не предприеме бързи действия за намаляване на въглеродните емисии, подобни бедствия вбъдеще ще имат още по-тежки последствия. Авторите му посочват също, че учените все още нямат обяснение как се оформят някои от екстремните метеорологични явления като зимната буря в Тексас, тъй като не се вписват в рамките на цялостния модел на глобалното затопляне. 

Същевременно науката открива все повече и повече доказателства, че много екстремни метеорологични явления по света, включително тропически циклони, урагани, наводнения и суши, са станали по-мощни заради предизвиканото от човека глобално изменение на климата.

Посочвайки като пример тропическия циклон Тауктае, който засегна Индия, Шри Ланка и Малдивите през май и причини близо 200 смъртни случая, проучването обръща внимание и на факта, че подобни интензивни събития стават все по-чести. 

Според авторите на проучването, условията, благоприятстващи продължителни обилни валежи и обширни наводнения - като това, което опустоши източното австралийско крайбрежие през март – до края на века ще се случват с до 80% по-често, ако въглеродните емисии не бъдат намалени в рамките на посочените в Парижкото споразумение параметри.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: