Безпрецедентна скорост на разпространение на омикрон щама регистрираха в САЩ

Безпрецедентна скорост на разпространение на омикрон щама регистрираха в САЩ Снимка: markarbg.com

В САЩ съобщиха за рязко увеличение на броя на заразените с омикрон щама

Скоростта на разпространение на омикрон щама на коронавируса в Съединените щати се увеличава бързо. Това съобщи директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ Антъни Фаучи в ефира на телевизионния канал ABC.

"Това наистина е изключително необичайно. Броят на заразените се удвоява за два-три дни. Ако в началото увеличението на броя на инфекциите с омикрон щама е няколко процента от общия брой случаи, тогава може просто да се изчисли и ще стане ясно как това ниво се е повишило рязко от 8-10 % преди седмица до 73 % в момента. Скоростта на разпространение на вируса е наистина безпрецедентна", каза Фаучи.

Съгласно данните на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ щамът омикрон на COVID-19 е станал доминиращ, като на него се падат около три четвърти от случаите на инфекция в страната, 

По-рано издание на The Wall Street Journal, позовавайки се на представители на сферата на здравеопазването заяви, че в САЩ се очаква нарастване на броя на пациентите, заразени с омикрон щама, като при това болниците в страната не са готови за това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: