Щамът омикрон е най-голямата заплаха в сферата на здравеопазването

Щамът омикрон е най-голямата заплаха в сферата на здравеопазването Снимка: https://pixabay.com/

Здравните министри от Г-7 обявиха, че има увеличение на заболеваемостта от коронавирус, като определиха новия омикрон щам на COVID-19 като най-голямата заплаха за глобалното здраве

В Съединените щати той се счита за най-заразния от наличните щамове.

В своето изявление министрите от Г-7 заявиха, че сътрудничеството играе „решаваща роля“ в борбата срещу новата вълна от коронавирус.

„Министрите, дълбоко загрижени от увеличаването на броя на случаите на заболяването (COVID-19), се съгласиха, че тези събития трябва да се разглеждат като най-сериозната заплаха за общественото здраве в света“, се казва в документа. Той е публикуван на сайта на британското министерство на здравеопазването, тъй като Лондон председателства Г7 тази година.

Министрите добавиха, че е важно да се осигури равен достъп до диагностициране на вируси и ваксинация. Те са на едно мнение относно важността на кампаниите за реваксинация и редовните тестове, както и използването на нелекарствени мерки, се казва в изявлението.

Броят на случаите на заразяване с щама омикрон се удвоява средно на всеки три дни, каза ръководителят на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ Антъни Фаучи.

ова е най-лесно предаваният (щам) ..., с който трябваше да се справяме досега", - каза той на видеоконференция на Фондация на Търговската камара на САЩ. Според специалиста по инфекциозни болести щамът омикрон скоро ще стане доминиращ в Съединените щати.

Фаучи каза още, че делта щамът сега е най-разпространеният в страната и представлява около 95% от инфекциите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: