Японски медици: зелето предотвратява хипертония и укрепва костите

Японски медици: зелето предотвратява хипертония и укрепва костите Снимка: https://pixabay.com/

Богато на витамини и минерали, зелето е в състояние да предотврати развитието на хипертония и да заздрави костите, твърдят японски учени, пише Yahoo News Japan

 Според лекарите витамин U е полезен за здравето на стомаха и дванадесетопръстника. Съдържащият се в зелето витамин К има коагулиращ ефект върху кръвта, спира кървенето и ускорява заздравяването на наранявания.

Освен това зеленчукът е богат на калций, което го прави „градивен елемент“ за костите и зъбите. Хората, които го включват в диетата си, не страдат от депресия: оказа се, че зелето е в състояние да облекчи психическото вълнение и стреса.

Популярният у нас зеленчук съдържа фосфор, калий и магнезий, а външната част на тъмнозеленото зеле е богата на бета-каротин. В човешкия организъм той се превръща във витамин А, който е необходим за доброто зрение, здравето на лигавиците, вътрешните органи и предотвратяването на настинки.

Зелето се предписва на бременни жени, тъй като съдържа фолиева киселина, необходима за производството на червени кръвни клетки и клетъчното делене.

По-рано учени от университета в Монпелие във Франция заявиха, че различните видове зеле са популярни в страни, където има ниска смъртност от коронавирус.

Например в Германия и Южна Корея смъртността от COVID-19 е значително по-ниска. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: