Пет невероятни и полезни за здравето свойства на киселото зеле

Пет невероятни и полезни за здравето свойства на киселото зеле Снимка: menshealth.p

Киселото зеле влияе много благоприятно на здравето. Например, то съдържа много витамин С, който укрепва имунната система. И това далеч не е единственото предимство на такова зеле, пише порталът ensonhaber.com .

Когато купувате кисело зеле, е важно да се знае, че много подобни продукти се пастьоризират от производителите, за да се увеличи срокът на годност. А това унищожава полезните бактерии. За да получите максимални ползи от такова ястие, по-добре е да използвате домашно квасено кисело зеле.

Ето с какво е полезно киселото зеле:

Източник е на хранителни вещества

От киселото зеле организмът може да получи фибри, сол. В допълнение, то насърчава растежа на пробиотици, важни за здравето на храносмилателната система.

Поддържа нормалното състояние на червата, укрепва имунната система

Червата започват да работят по-добре поради факта, че киселото зеле съдържа пробиотици. А благодарение на витамин С и желязо се повишава имунитетът.

Укрепва сърцето 

Киселото зеле спомага за нормализиране на нивата на холестерола чрез пробиотиците и фибрите, които съдържа. Такова зеле също така се счита за източник на витамин К2, който може да предотврати атеросклерозата.

Подобрява настроението

Бактериите Lactobacillus helveticus и Longum Bifidobacterium спомагат за намаляване на проявите на депресия и тревожност. Това се дължи на факта, че подобни бактерии произвеждат специални съединения - късоверижни мастни киселини. Също така, благодарение на ферментиралите продукти, тялото получава цинк и магнезий.

Намалява вероятността от развитие на рак

Това става предимно заради съединението сулфорафан.

*Материалите от новинарски характер не могат да бъдат приравнени с назначаването на лечение от лекар. Консултирайте се със специалист, преди да вземете решение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: