Ще има ли плодове и зеленчуци тази година?

Ще има ли плодове и зеленчуци тази година?

С повече от 40% са намалели площите, засадени с домати

Силно ограниченото подпомагане на зеленчуковия сектор през 2020 г., когато заради сушата фермерите понесоха огромни щети в производството, явно е демотивирало много от тях, което се отразява пряко в количеството засадени зеленчуци през тази година. 

Откритите площи със зеленчуци през 2021 г. са много по-малко, става ясно от оперативен анализ на Министерството на земеделието, храните и горите. Данните нямат статистически характер, а служат само като ориентир за текущото състояние на пазара, поясняват от министерството. При някои култури намалението е драстично - при зелето то достига до 83,2%. 

Към 3 юни 2021 г. при засадените площи с краставици на открито спадът е над 60% - засадени са едва 3410 дка. Цената на вносните краставици на борсата засега не е претърпяла промяна. 

Засадените домати на открито са намалели до 16 470 декара, или точно с 40,2% по-малко от 2020 г. Площите с оранжерийни домати също са с над 16% по-малко. За сметка на това цената на оранжерийните домати на тържищата се е повишила с 4%, а тази на вносните - с повече от 8%. 

Засадените картофи са с 14% по- малко, а с 23,8% по-малко са площите с пипер на открито – към началото на юни са засадени 19 650 дка, сочи справката. Намаление има и в площите с пъпеши (21,4%)  и дини (11%). 

Изключение от общата тенденция правят ягодите и оранжерийните краставици, чиито площи тази година са се увеличили.  

Засега добитото количество череши изостава с около 71% спрямо същия период на 2020 г., което експертите в министерството отдават на по-късния старт на беритбената кампания тази година.  

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата от началото на извънредното положение през март 2020 г. до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 0,19 на сто, колкото и от началото на 2021 г. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: