Учени назоваха болестта, от която пет пъти по-често хората умират от COVID-19

Учени назоваха болестта, от която пет пъти по-често хората умират от COVID-19 Снимка: puls.bg

Британски учени установиха, че шизофрениците са пет пъти по-склонни да умрат от COVID-19

Хората с психотични разстройства, такива като шизофрения, пет пъти по-често умират от COVID-19 и три пъти по-често попадат в болницата, показват данните от проучване на университета в Манчестър, публикувано в списание "Молекулярна психиатрия".

"При хора с психотични разстройства вероятността от смърт от COVID-19 е 4,84 пъти по-висока, отколкото при хора без тежки психични заболявания. Вероятността за смърт от COVID -19 е 3,76 пъти по-висока при хора с биполярно разстройство и 1,99 пъти по-висока при хора с тежко депресивно разстройство", се казва в проучването.

Освен това, учените изясниха, че сред хората с COVID-19 лицата с психотични или биполярни разстройства са с най-високи показателите на заразяване, водещи до хоспитализация: 35,8% и 37,3%  съответно, в сравнение с 16,6% сред хората без тежки психични заболявания. При това, сред хората с COVID-19, които са били хоспитализирани, повече от половината от хората с психотични разстройства - 52,6% н,е са оцелели, в сравнение с 37,5% сред тези, които не са имали тежки психични заболявания.

Отбелязва се, че изследването е проведено в британската Биобанка, която представлява цялостна биомедицинска база данни и изследователски ресурс, съдържащ генетична информация, информация за начина на живот и здравето на половин милион участници-доброволци от Великобритания. 

От лицата, включени в това изследване, 1 925 души са имали шизофрения или други психотични разстройства през целия си живот, 1 483 са имали биполярно разстройство и 41 448 са имали сериозно депресивно разстройство. Техните данни са сравнени с тези на 402 440 участници в Биобанката, които са без посочена история на тези състояния.

Участниците в проучването са проследени от 31 януари 2020 г. (първата регистрирана смърт, свързана с COVID-19 в Обединеното Кралство), до 28 февруари 2021 г. Общо 16, 282 души са дали положителен резултат за COVID-19, като 2 885 са хоспитализирани и 1 081 са починали.

Въпреки че участниците в Биобанката понастоящем са предимно на възраст над 65 години и са 95% бели, авторите утвърждават, че резултатите от проучването все пак имат важно значение за общественото здраве.

"По-високите стойности на неблагопирятните изходи от COVID-19 сред хората с тежки психични заболявания частично са свързани с редица фактори, включително мъжки пол, принадлежност към етнически малцинства, напреднала възраст и наличие на определени респираторни и метаболитни заболявания", добавят авторите на изследването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: