Ново силно изригване на вулкана в Ла Палма

Ново силно изригване на вулкана в Ла Палма Снимка: volcanodiscovery.com

Кумбре Виехо отбеляза 85-ия ден от активността си с мощна експлозия

В ранния неделен следобед  силни експлозии отекнаха на голямо растояние и над кратера се издигна огромен стълб вулканична пепел, съобщиха от Държавната метеорологична агенция (Aemet) на Канарските острови. 

Няма никакви признаци, че потоците лава ще спрат да текат към океана. Това е най-дългото вулканично изригване на острова до сега. 

Итахиза Домингес, сеизмолог от Националния географски институт (IGN), повърди повторното активиране на вулкана в официалния си акаунт в Twitter и подчерта, че в момента емисиите пепел са силни и ревът на вулкана се чува навсякъде. 

В събота учени от различни организации, вкл. IGN и Геоложкият и минен институт на Испания (IGME) участваха в контролирано посещение за медиите на склоновете на вулкана. Учените предупредиха, че природният феномен е непредвидим и призоваха за предпазливо поведение. 

Директорът на IGN на Канарските острови и говорител на научния комитет на Pevolca, Мария Хосе Бланко, каза вчера на пресконференция, че продължаващата сеизмична активност и емисиите серен диоксид говорят за движение на магма близо до повърхността, така че все още не може да се каже, че изригването върви към края си. Според нея за това може да се говори едва след като тези параметри спаднат до нула, или много близо до нулевото ниво. 

Все пак ниските стойности на изригване в последните дни може би са знак за устойчива тенденция към затихване, с изключение на днешния мощен изблик, който предизвика и опасения за възможни цунами.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: