Дали природните катаклизми през 2020 г. са достигнали своя апогей?

Дали природните катаклизми през 2020 г. са достигнали своя апогей? Снимка: pixabay.com

Експертите твърдят друго.

„Година като 2020 можеше да бъде обект на прекрасен научно-фантастичен филм през 2000 г. - казаха експерти. - Сега трябва да наблюдаваме и да се борим в реално време с бедствие след бедствие на върха на пандемията. Изгледите не биха могли да бъдат по-мрачни. Това е просто ужасяваща перспектива." Обаче 2030-те ще бъдат значително по-лоши от 2020-те, допълниха те.

Деканът по околната среда на Университета в Мичиган Джонатан Овърпек, учен в областта на климата, заяви, че след 30 години поради климатичните промени, които вече са в атмосферата, „почти сме сигурни, че ще имаме двойно повече от това, което се случва в момента“.

И така, въпреки че климатът вероятно ще се влоши, Овърпек също е оптимист относно това какво ще мислят бъдещите поколения, когато се обърнат назад към дивото и опасно време от 2020 г.: „Мисля, че ще погледнем назад и ще видим цял куп все по-луди години“, каза Овърпек. 

В Калифорния, където над 2,3 милиона акра са изгорели, пожарите са започнали от изсушени растения и дървета и нарасналите топлинни промени. Учените правят пряка връзка между топлинните вълни и изменението на климата.

Не всяко бедствия може да бъдат пряко свързано с предизвиканото от човека затопляне, разясни Овърпек. Но разглеждането на общата картина с течение на времето показва проблема и той се свежда основно до физиката на уловената топлинна енергия.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: