Абдулразак Гурна: "Липсва състрадание"

Абдулразак Гурна: "Липсва състрадание" Снимка: dw.com

Нобеловата награда за литература за 2021 г. спечели Абдулразак Гурна, танзанийски писател, който живее във Великобритания

Нобеловата награда за литература бе присъдена на британския писател Абдулразак Гурна "за безкомпромисното и състрадателно вглъбяване в последиците от колониализма и съдбата на бежанците в пропастта между културите и континентите".

Абдул разак Гурна е роден на остров Занзибар и някога самият той е бил бежанец. В края на 60-те години на миналия век пристига във Великобритания от Занзибар, където след революцията започват масови убийства на араби.

"Именно състраданието не достига във всички безпощадни изявления на богатите европейски правителства, когато те се занимават с отчаяни хора от вай-различни места. И всъщност цифрите съмсем не са астрономически, но към тези хора се отнасят като към  болни, просяци, в такъв смисъл, липсва състрадание. И липсва разбиране на отговора на въпроса: колко отдавна това същото нещо вече се е случвало, преди три или четири десетилетия много хора в Европа се оказаха в подобни обстоятелства.“

Родният език на Абдулразак Гурна е суахили, но в литературата той дебютира на английски език. Писателят е публикувал десет романа и редица разкази, преводи на произведенията му на други езици почти няма и затова той все още е неизвестен за широк кръг читатели.

Нобеловият комитет по литература отбеляза, че отдавна е следил работата на този писател и неговите романи откриват неизвестното за мнозина културно разнообразие на Източна Африка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: