Шест открития, които всъщност са направени преди хилядолетия

Шест открития, които всъщност са направени преди хилядолетия Снимка: Shutterstock

Оказва се, че споменаването на някои технологии се среща в документи с хилядолетна давност

Има открития, които ни се струват съвременни, но всъщност са на няколко хиляди години. В списъка влизат такива технологии, като например пластичната хирургия, клонирането и др., съобщава Life.

Пластична хирургия

В египетски и китайски древни текстове се споменава за пришиване на парчета кожа на мястото на отрязани уши и носове, както и за корекция на т. нар. "заешка устна". В Египет подобни операции се извършвали още преди три хиляди години, а в Китай - от X век пр.н.е. Вярно, всичко тогава е било без упойка. По-късно, от XVI век в съвременния свят започват да се извършват операции за изграждане на носа, но това се прави вече поради последиците от сифилиса.

Клониране

Описание на този процес се среща в древния индийски епос "Махабхарата". Такива произведения са създадени от VII век пр.н.е.до II век сл.Хр. Освен това, в химните на "Ригведа" се говори за това, как трима братя от кравешка кожа съживяват животното, като за това увеличават броя на клетките.

Откриване на нулата

Първите споменавания за това могат да бъдат намерени в записите на древния Вавилон и маите. Тогава нула е изглеждала по различен начин: например, у вавилонците тя е била под формата на две стрелки. А в останалите страни нулата се появява едва през VІ век благодарение на математика Ариабхат.

Строеж на Слънчевата система и устройство на планетите

Античният философ Анаксимандър съобщава преди 2,5 хиляди години, че Земята има формата на кълбо и обикаля около оста си. След това, 500 години по-късно, в работата си "Естествена история" за нашата планета като "неправилна топка, подобна на шишарка", говори римлянинът Плиний Старши. А Платон, който е живял през V век пр. н.е., е знаел за размера на звездите и за особеностите на тяхното въртене. Още един пример е "Ригведа" (религиозен текст, който е най-малко на 3,5 хиляди години), където се споменава, че Слънцето се движи по своята орбита, а около него се въртят планетите.

Гравитация

За първи път това понятие се появява в "Ригведа": там се казва, че планетите обикалят около Слънцето "поради силата на привличане". Освен това, за привличането споменава в своите писания и Цицерон.

Точното разстояние до Слънцето

В древнеиндийския епосе "Рамаяна" (датиран VII-VI век пр. н.е.), разстоянието от Земята до Слънцето се нарича "югасхасрайоджан", където "схасра-юга" е период от 12 милиона години, а "йоджан" - около 13 километра. Ако умножим тези числа, получаваме 156 милиона километра. Според съвременните данни, разстоянието от Слънцето до нашата планета е 149,6 милиона километра.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: