Първите в света биороботи се научиха да се размножават

Първите  в света биороботи се научиха да се размножават Снимка: https://pixabay.com/

Специалисти от САЩ откриха, че биороботите, които са създали, имат способността да се самовъзпроизвеждат, съобщава NewScientist

Първите в света ксеноботи, създадени от жабешки клетки, в лабораторията са се научили да образуват малки структури, да се самоорганизират и да преместват малки „товари“. Експертите са забелязали, че когато биороботите се събират в групи, те могат да образуват сфери от около три хиляди клетки в рамките на пет дни. От получените клетки се възпроизвеждали нови ксеноботи.

Изследователите  открили, че групи от 12 биоробота могат да работят заедно, за да сформират едно или две нови поколения. 
„Един родител - ксенобот може да задейства процеса на размножаване, а след това случайно втори родител може да постави повече клетки в тази купчина клетки и така нататък“, казва водещият автор Джош Бонгард.

Във всеки следващ кръг на репликация се създава потомство, по-малко способно да се самовъзпроизвежда. Така че в крайна сметка ксеноботите от последното поколение се състоят от по-малко от 50 клетки - те губят способността си да плуват и да се размножават.

Учените подчертават, че процесът на репликация може да бъде контролиран. С помощта на алгоритъм екип от експерти прогнозира кои първоначални форми на ксеноботи ще произведат най-много потомство. С помощта на своето откритие авторите на изследването ще се опитат да разберат как са се размножили първите организми на Земята.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: