Едва 10% от новите учители остават трайно в образователната система

Едва 10% от новите учители остават трайно в образователната система Снимка: https://pixabay.com/

Повече от половината напускат още след първата си година в българските училища

 Най-критична е втората година – след нея си тръгват средно 60% от тези, които са се задържали там до този момент. След третата година сменят професията си още 56% от новопостъпилите педагози.

Това сочат данните от проучване на Световната банка (СБ) за периода 2014-2018 г. През 2019 г. отпадналите преподаватели след първата година са по-малко - 23%.

Това вероятно е резултат от кампанията за привличане на млади хора към учителската професия и повишаването на заплатите в образователната система. Този ефект обаче може да е временен, ако не се вземат допълнителни марки за задържане на специалистите в системата, посочват авторите на изследването.

Естествено, най-многобройна е групата на напускащите педагози поради пенсиониране. На второ място са учителите във възрастовата група 31-40 години. За 2019 г. те са били 18,7% от всички, излезли от училище.

Това означава, че системата губи специалисти в най-активната възраст, които имат най-голям потенциал да се развиват и да въвеждат иновативни практики, коментират експертите на Световната банка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: