Учени откриха странни следи на динозаври

Учени откриха странни следи на динозаври Снимка: ferra.ru

Те могат да показват нетипичен начин на придвижване

Счита се, че едни от най-едрите динозаври са сауроподите, а най-известни техни представители са диплодок, брахиозавър, апатозавър. Те имат мощни крака, способни да удържат масивното им туловище. Нова находка на учени обаче показва, че може би сауроподите не винаги са използвали всичките си четири крака. За това съобщава ScienceAlert.

Учените откриват странни следи, които позволяват да се предположи, че от време на време сауроподите са се движели на два крака. Това изобщо не е нова хипотеза. Тя възниква преди няколко десетилетия, когато изследователят на вкаменелости Роланд Т. Бърд (Roland T. Bird) открива няколко необичайни следи от динозаври в щата Тексас.

С течение на времето интерпретацията на Бърд относно тези следи губи популярност. Алтернативната хипотеза обяснява подобни находки по следния начин: предните крака на динозаврите са много по-тежки от задните, така че само те оставят отпечатъци на повърхността.

Неотдавна изследователи откриха нови такива следи. Учените признават, че не могат достоверно да обяснят естеството на отпечатъците. Хипотезата за неравномерното налягане може да бъде вярна, но версията с ходене на предните два крака също не бива да бъде изключена. Възможно е сауроподите да са се предвижвали по такъв екзотичен начин през малки езера.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: