Рецесията в еврозоната, предизвикана от пандемията, е заплаха за валутния съюз

Рецесията в еврозоната, предизвикана от пандемията, е заплаха за валутния съюз Снимка: pixabay

Това мнение изрази европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони в интервю за Die Welt.
Рецесията става по-дълбока, отколкото се очакваше, а разликите в икономическото развитие на страните от еврозоната стават по-съществени, отколкото се очакваше през пролетта“, каза еврокомисарят.

Това, за което винаги сме предупреждавали, сега се потвърждава: рецесията, причинена от пандемияta, заплашва да разруши еврозоната на части“, каза той.
 

Според Паоло Джентилони безпокойство предизвиква дори динамиката на новите случаи на коронавирус в САЩ. „САЩ са нашият основен търговски партньор и поради тази причина това развитие е тревожно“, каза той.

ЕС се сблъска с проблеми в процеса на съгласуване на фонда за икономическо възстановяване на ЕС след пандемията с обем от 750 милиарда евро, както и за дългосрочния  бюджет на ЕС за 2021-2027 г. в размер на 1,85 трилиона евро.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен излезе с изявление, призовавайки страните от общността „да направят всичко възможно за постигане на споразумение за бюджета на срещата на върха на ЕС“ на 17-18 юли.
 
 

Паоло Джентилони изрази надежда, че с председателството на Германия в Съвета на ЕС, започнало на 1 юли, този проблем може да бъде решен. „Времето изтича - каза той. - Европа се нуждае от този план, и то бързо.“

Според прогнозата спадът в сумарния БВП на страните от еврозоната през 2020 г. поради пандемията ще достигне 8,7%. Това е с един процент повече от очакваното през пролетта.

Европейската комисия очаква през 2021 г. икономиката на еврозоната да се възстанови с 6,1%, което няма да е достатъчно за постигане на показателите преди кризата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: