Бившата японска принцеса Мако се мести в САЩ

Бившата японска принцеса Мако се мести в САЩ Снимка: japan-forward.com

Ако доскоро имаше принц, превърнал се в редови гражданин като Хари Маунтбатън Уиндзор, в Ню Йорк като обикновена американка ще живее вече и довчерашната японска принцеса Мако.

Миналия месец Мако се омъжи за „обикновен” японец. Съпругът ѝ Кей Комуро работи в адвокатска кантора в Голямата ябълка. Двамата с Мако са влюбени още от колежанските си години и вчера сутринта отлетяха за Ню Йорк. Преминвайки през летището в Токио в съпровод на сериозна охрана, младото семейство не отговори на въпросите на журналисти.

За преместването на младата двойка се говореше отдавна. Очаква се Мако, която вече носи фамилията на съпруга си, също да си намери работа в Ню Йорк, съобщава ВВС.

Когато преди четири години обявиха годежа си, Мако и Кей се сблъскаха със сериозната съпротива на императорското семейство, породена от слуховете за някои некоректни постъпки на майката на Кей. Тогава принцеса Мако получи силен стрес и дори известно време се лекува от пост-травматично стресово разстройство. 

Младоженците отново бяха под прицела на императорското семейство и японските медии, след съобщения, че Кей не е издържал изпита за адвокат и понастоящем работи като юридически сътрудник. 

Съгласно японските закони, жените членове на императорското семейство губят статута си при брак с „простосмъртен“.

Медиите често оприличават случая с брака на принц Хари и Меган Маркъл. Но за разлика от тях, сватбата на прицеса Мако и решенията за нея, преминаха под знака на типичната японска дискретност и скромност, без обичйните императорски церемонии и пищност. 

Освен това Мако, която е племеница на император Нарухито, отказа императорската издръжка, която получава всяка жена, напуснала императорското семейство по една или друга причина. Тя е първата жена в японската история, отказала се и от привилегиите, и от облагите на произхода си. 

Това вероятно е и първият случай, в който Япония е раздвоена в подкрепата си към императорското семейство и симпатиите към младата двойка и бившата вече принцеса Мако, която избра любовта пред живота в императорското семейство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: