На демократичните общности взе да им писва от Грета Тунберг и екологичните протести

На демократичните общности взе да им писва от Грета Тунберг и екологичните протести Снимка: straitstimes.com

Учени я призоваха да протестира другаде, след като нито тя, нито кое да е екологично движение в демократичните страни не насочва недоволството си към най-големите виновници за замърсяването на планетата.

Анди Майер, главен оперативен директор в мозъчния тръст за свободен пазар The Institute of Economic Affairs, каза пред ВВС: „Грета Тунберг и нейните последователи играят безопасен театър на безобразието в Глазгоу, хвърляйки празни обвинения срещу лидери на страни, които вече постигат голям напредък в декарбонизирането на своите икономики”.

The Institute of Economic Affairs представи свое разследване с шокиращи резултати и тежки примери. 

Китай генерира повече от 10 милиарда тона въглеродни емисии годишно, т.е., близо една трета от общото количество в света. В Таншан, 3.5 милионен град на 160 км от Пекин, жителите се борят да си поемат дъх в гъстия смог, по реките, почернели от замърсяване, плува мъртва риба, а случаите на ракови заболявания растат. Тук хъбът за производство на стомана изхвърля 220 милиона тона въглероден диоксид всяка година. Токсичният смог от Таншан заплашва да хвърли смъртоносна сянка върху Зимните олимпийски игри през февруари 2022 г. в Пекин и сега действа временна наредба да се замрази или забави производството в навечерието на спортния форум.

Но същевременно Китай продължава да увеличава производството на стомана и разработва десетки нови въглищни мини. Китай твърди, че има право да настигне по-напредналите страни, които са се възползвали от индустриализацията по-рано и си е поставил за цел да постигне въглеродна неутралност до 2060 г., а не до 2050 г., крайният срок определен от повечето държави.

В Русия сибирският град Норилск в арктическия кръг с население само 180 000 души, през 2017 г. е произвел 1,7 милиона тона въглеродни замърсители, т.е., едно от най-големите количества на глава от населението в световен мащаб. Преди пет години реката в града почервеня след разлив от огромния промишлен завод за метали "Норникел". Фабриката произвежда 44% от паладия в света, 14% от платината, 13% от никела и 2% от медта - елементи, които се озовават във всичко - от мобилни телефони до съдомиялни машини и радиатори за автомобили. Градът е затворен за чужденци от 20 години. Миналия месец Русия обяви, че ще провежда по-строг мониторинг на качеството на въздуха над металната база, а компанията заяви, че ще инвестира € 11,8 милиарда в програма за развитие за намаляване на емисиите на серен диоксид в Норилск със 75% до 2023 г.

Проблемите са тежки и на 15 000 км в Бразилия. От град Сао Феликс До Сингу в тропическите гори на Амазонка в атмосферата се изпомпват повече парникови газове от където и да е другаде в страната. Най-големите проблеми са обезлесяването в Амазония и отглеждането на добитък. Но местните хора казват: „Разбира се, че ни е грижа за околната среда за нашите деца и внуци, но това е нашето препитание. Трябва ли да гладуваме, за да може светът да каже, че постигаме екологична цел?“

Много хора, които действително полагат усилия за по-чиста планета, все по-често се питат дали еко-движенията са наясно от къде трябва да дойде решаващата промяна. Депутатът от управляващата консервативна партия Тим Лоутън каза пред СОР26: „Обединеното кралство е начело в битката срещу изменението на климата и повечето хора тук искат да изпълнят своята роля. Но еко-терористите от Insulate Britain не са обградили китайското посолство и не се опитват да блокират околвръстния път на Пекин, а всяват хаос в собствената си страна”.

В същия дух и Анди Майер, призова Грета Тунберг да насочи злъчния си език към тези, които наистина го заслужават, вместо да увлича екологичните ентусиасти по света в безсмислени спектакли, в които те просто изпускат парата, "избиват" комплекси и задоволяват самочувствието си на протестъри - но не постигат нищо друго.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: