Еко-протестите трябва да ядосат хората, смята Грета Тунберг

Еко-протестите трябва да ядосат хората, смята Грета Тунберг Снимка: ledauphine.com

Понякога трябва да го направите, да ги разгневите, това е необходима част от еко-демонстрациите – така мисли еко-активистката, която събра привържениците си в Глазгоу преди срещата на върха на Cop26.

Самата тя го направи в публично изявление, като дори прибягна до леко нецензурни изрази. По-късно в интервю за ВВС Грета Тунберг подкрепи задачата, поставена от двете последни срещи на върха – на G20 и Cop26 в Глазгоу – да се предприемат мерки, така че глобалното затопляне да се задържи на нива под 1.5°С, но веднага направи забележката: „От нас зависи дали искаме това да се случи“.

Грета Тунберг не е поканена официално на Cop26, но се чувства длъжна да говори. Нейните коментари идват в момент, когато британската екологична група Insulate Britain от седмици блокира пътищата на Обединеното кралство, предизвиквайки гняв и раздразнение у много шофьори.

Според Грета Тунберг: „Стига никой да не бъде наранен, мисля, че понякога трябва да ядосате хората. Например, движението за училищните стачки никога нямаше да придобие такива мащаби, ако нямаше търкания, ако някои хора не бяха се ядосали”. Тя смята също, че хората в страни, където демонстрациите са разрешени, носят „по-голяма отговорност“ да инициират протестни действия относно изменението на климата.

Обяснявайки, че се опитва да говори с активисти в страни като Китай, където хората нямат същите права, Тунберг каза: „Трябва да се чувстваме благодарни, че можем да протестираме, но от това идва и по-голямата ни отговорност, като хора, които имаме тези права. Нека ги използваме – не само за нас, но и за да помогнем на тези, които не могат да изразят мнението си чрез демонстрации и протести”.

Грета Тунберг кометира и неотдавнащите думи на британската кралица, че се дразни от липсата на действия за справяне с климатичните промени. „Дразнещо е, че само говорят, но не го правят”, каза Елизабет Втора и Грета смята, че „Повечето хора биха се съгласили с думите ѝ”.

Подобно е мнението на шведската активистка и за позицията на Папа Франциск. Тя смята, че изявленията на световните лидери, насърчаващи екологичните движения, имат значение. „Мисля, че думите на такива хора могат да доведат до промени, особено ако са достатъчно смели”, каза Тунберг и отбеляза, че „разбира се, много хора го правят, за да се поставят добре и да постигнт популярност, но със сигурност има и много, които го правят, защото им пука”.

Относно своите лични планове 18-годишната еко-активистка заяви, че поне засега не смята да се насочи към политическа кариера или друга изборна позиция. Прави впечатление, че посланията ѝ този път излъчват известен оптимизъм – „Винаги можем да предотвратим влошаването на нещата. Никога не е късно да направим толкова, колкото можем", смята Тунберг.

Критиците ѝ коментират, че нейните действия трудно се свързват с раздразнението ѝ от тези които „само говорят, но не предприемат нищо” и подхвърлят, че промяна наистина би имало, ако многохилядната армия младежи зад Грета Тунберг се въоръжи с лопати и засади поне по едно дръвче.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: