Facebook ще купува новини от френските медии

Facebook ще купува новини от френските медии Снимка: istockphoto.com

Социалната мрежа вече има подобно споразумение с Австралия

Facebookще започне да плаща на френските издания за използване на контента им. Компанията подписа предварително споразумение с такива влиятелни вестници като Le Monde и Le Figarо.

В документа се посочва, че социалната мрежа ще сключва конкретни споразумения за плащания директно с изданията. В замяна тя ще получи правото не само да показва съдържанието им в лентата, ако самите издания или потребители го публикуват като постове, но и да създаде отделен раздел "Новини", където ще се появяват избрани публикации на тези издания.

Както пише агенция Reuters, аналогично споразумение с френските медии е подписано и от Google. А цялата тази история като цяло много прилича на сделката, която Google и Facebook сключиха в Австралия: в началото на годината местните законодатели задължиха платформите да се договарят с изданията и да им плащат пари за използването на съдържанието. 

Google и Facebook се опитаха да се борят с това изискване, социалната мрежа дори премахна всички новини на австралийските медии, но след това се стигна до споразумение. Очевидно, след този случай, компанията се съгласи на сделката във Франция вече без глобални скандали.

Изглежда, че ИТ компаниите ще трябва да сключат подобни договори и в други страни от Европейския съюз. Във всеки случай Европейската комисия прие общ закон, който дава на всички страни членки правото да настояват за това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: