Защо в европейските държави няма щори и завеси на прозорците в домовете

Защо в европейските държави няма щори и завеси на прозорците в домовете Снимка: yandex.eu

В редица държави в Европа, сред които Холандия, Германия и Швеция, можете да забележите интересна особеност - на повечето прозорци няма нито завеси, нито щори

Можете спокойно да погледнете през прозорците на къщите и да видите какво се случва там - никакво уединение или неприкосновеност на личния живот!

Всъщност дадената особеност има дълбоки исторически корени, пише порталът livejournal.com.

Незапердените прозорци отдавна са се превърнали в един от най-ярките елементи на "скандинавския дизайн". Всъщност практиката на отказа от завесите е широко разпространена в много държави в Европа. Тази традиция е отдавнашна и има законодателна основа. Всичко започва преди няколко столетия.

Управниците на европейските страни забранявали да се спускат завесите на прозорците, за да могат всички да знаят дали човек наистина живее според средствата си. Ако прозорците не са запердени, това означавало, че тогава всички съседи, както и представителите на властите спокойно могат да видят какво се случва в жилището на човек и че той няма какво да крие.

Значително влияние върху тази традиция оказва и желанието на властите да контролират по-добре населението. Като цяло причината е същата – човек е длъжен да покаже, че няма какво да крие. През отворения прозорец винаги може да надникне градският служител и да се увери, че никакви противозаконни действия или подозрителни събрания в помещението не се случват. Съответните закони започват да се приемат в страните от Европа през XVI-XVII век.

Реформацията в Европа също допринася за формирането на тази традиция. Идентифицирането на католиците, които по онова време са били преследвани, никак не е трудно. Достатъчно е било да се погледне през прозореца, но за това той не е трябвало да бъде закрит със завеси.

В съвременността липсата на завеси и щори по прозорците в тези държави може да се обясни с откритостта. В страните от Източна Европа (предимно славянските) хората винаги са се стремили да се оградят от минувачите и да превърнат дома си в крепост, която никой не би могъл да види. От тук всъщност тръгват и високите огради: никой не трябва да знае дали човек има много пари и ценни вещи и с какво се занимава в свободното си време.

В скандинавските страни има съвсем различен подход: човек винаги трябва да бъде на показ. Много шведи живеят с мотото "нямам какво да крия" - оттук и навикът да не запердват прозорците. Нещо повече, на прозорците днес е обичайно да се поставят някои дрънкулки: малки фигурки, цветя - и всичко това трябва да се вижда през прозореца, от минувачите. 

Отчасти това, между другото, отвлича вниманието от наблюдаването на онова, което се случва в апартамента или къщата. Впрочем, през нощта в повечето случаи хората все още спускат щори - особено ако живеят на първите етажи.

И накрая, още една причина за липсата на завеси са климатичните условия. В Швеция, както и във всеки северен регион, има продължителни тъмни зими. Така например в Стокхолм продължителността на светлаат част на денонощието през декември е около 6 часа; през ноември и януари Слънцето залязва в около 15:30 часа. 

Ако погледнете на картата на Швеция, ще стане ясно, че столицата е разположена в долната трета на страната, което означава, че на север от Стокхолм хората не виждат слънцетодаже и по-дълго време. Това води до желанието максимално да се използва светлината през деня и да се улови всяка светла секунда, което безспорно се препятства от щорите и завесите на прозорците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: