Заставиха бактерии да гладуват и те "изядоха" гвоздей за три дни

Заставиха бактерии да гладуват и те "изядоха" гвоздей за три дни Снимка: yahoo.com

Биолози от Чили изследват бактерии, способни да ядат метали. Резултатите от експериментите могат да бъдат полезни при решаването на екологични проблеми.

Биотехноложката Надак Реалес с група учени от Чили измислят как да се намали въздействието върху околната среда на минната промишленост в страната. Те изследват специален вид бактерии, които могат да изядат гвоздей за три дни, съобщава интернет порталът yahoo.com. 

Става дума за екстремофили — организми, които живеят в екстремни условия и при глад се хранят с метал. Лабораторията на Реалес се намира в Чили, близо до Сантяго - в  промишлеиня град Антофагаст, който е с лоша екологична обстановка.

Изучаавйки екстремофилите, учените се съсредоточават върху окисляващи желязото бактерии, известни като Leptospirillum — лептоспирили. Реалес ги извлича от гейзерите Tатио, които се намират на 4 200 метра над морското равнище, на 350 километра от Антофагаста.

Тези микроорганизми живеят в кисела среда, на която практически не влияят от относително високите концентрации на повечето метали. Експериментите с гноздеи показват, че бактериите могат да разрушат гвоздея за два месеца. Но когато учените застанят лептоспирилите да гладуват, на екстремофилите им се налага да се приспособят. В резултат на това те напълно "изяждат" гвоздеите само за три дни.

Някои метали могат да бъдат преработени в леярните предприятия. Други обаче, като товарните контейнери HGV, които побират 50 тона скална маса, не подлежат на рециклиране. Те често се изхвърлят в пустинята Атакама в Чили. Именно в такива случаи лептоспирилите ще бъдат полезни, уверена е Реалес.

Минната промишленост може да разруши околната среда. Отпадъците от мините, тежките метали и киселинната вода често попадат в потоци и реки, замърсяващи източниците на питейна вода. Всъщност, по данни на ЕРА, само през 2017 г. в металните мини са образувани почти 1 млн. тона токсични отпадъци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: