Учени откриха начин за забавяне растежа на раковите клетки

Учени откриха начин за забавяне растежа на раковите клетки

Само преди десет години лекарите съветваха пациентите, които са диагностицирани с рак, да запазват спокойствие

Днес тяхното мнение се е променило и сега те вярват, че някои упражнения могат да помогнат за справяне с рака.

Доказано е, че у хората, които се занимават активно със спорт, имат много по -малък риск от развитие на рак. Ако патологията се е развила, тогава е възможно да се постигнат положителни резултати от лечението много по -бързо.

За това съобщава EurekAlert.

В ново проучване специалистите са проследили дузина пациенти с рак на простатата. Те били подложени на антиандрогенна терапия, която блокира мъжките полови хормони и тяхното въздействие върху простатата.

Упражненията били назначени за лечение, което трябва  да се извършва в продължение на 12 седмици. Курсът включвал аеробни упражнения, упражнения за баланс и сила. Освен това на пациентите били предложени протеинови добавки.

Учените наблюдавали нивото на * миокините в кръвта. Това са специални протеини, които се изработват по време на тренировка на мускулите. След края на курса с упражненията било установено, че нивото на миокините се е увеличило значително.

След това в лаборатория  бил проведен експеримент, който показал, че този протеин не убива раковите клетки, а предава сигнал към Т клетките и ги принуждава да атакуват злокачествените тумори.

*Миокини е един от няколкото стотин цитокини или други малки протеини и протеогликан пептиди , които се произвеждат и освобождават от скелетните мускулни клетки (мускулни влакна) в отговор на мускулни контракции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: