Тъмната страна на социалните медии

Тъмната страна на социалните медии Снимка: pixabay.com

Ново проучване е установило 46 вредни последствия от използването им

В глобален мащаб потребителите на Facebook, Instagram и Twitter надхвърлят 3,6 милиарда души и влиянието им отдавна не е въпрос на спор. Световната здравна организация вече призна необходимостта от по-нататъшни изследвания на зависимостта от информационните технологии и необходимостта от разработване на стратегии за предотвратяване и лечение на този проблем.

Изследване на научен екип от Техническия университет в Сидни, Австралия, публикувано в Journal of Global Information Management, се фокусира както върху полезното въздействие, така и върху проблемите, които създава ползването на социалните мрежи. Заключенията на учените варират от проблеми с психичното здраве до отрицателно възедйствие върху учебните резултати и трудовата ефективност.

„Вредните ефекти на социалните медии са проучени най-вече от психопатологична гледна точка“, каза д-р Ейла Ерфани, от Училището по информатика, системи и моделиране при университета и подчертава, че целта на изследването не е да подценят ролята на социалните медии, а да идентифицират вредните им въздействия, за да могат специалистите да разработят ефективни обществени и персонални стратегии за смекчаването им. 

Екипът е проучил десетки научни статии по въпроса, публикувни между 2003 и 2018 г. и е установил някои от най-често срещаните негативни въздействия от психологична гледна точка - ревност, самота, тревожност и намалено самочувствие, както и опасност от злонамерен софтуер и фишинг

В крайна сметка изследователите групират отрицателните ефекти в шест теми на поднасяното в социалните мрежи съдържание - досадно, дразнещо, разстройващо, тревожно, насилствено, сексуално или неприлично. Друга установена проблемна тема е цената на социалния обмен. Освен стимули, предизвикващи депресии, тревожност или ревност, социалните медии застрашително повишават загубата на време, енергия и от там – пари. 

В момента екипът изследва факторите, които влияят върху пристрастяването към социалните медии и стратегиите, които потребителите използват за регулиране на поведението си. Следващата стъпка ще бъде разработването на приложения и други решения, които да помогнат за намаляване на негативните ефекти на социалните медии, чиито предимства на високотехнологичен Хайд парк, все пак никой не отрича.

Още по темата във

facebook