Безос оспорва в съда перспективата SpaceX да кацне на Луната

Безос оспорва в съда перспективата SpaceX да кацне на Луната Снимка: youtube.com

В основата на съдебния спор е решението на NASA от април да възложи договора на една компания - SpaceX, собственост на Илон Мъск, вместо, както се очакваше, на две, за да се осигури необходимото финансиране.

От космическата компания на Джеф Безос, Blue Origin, смятат, че сделката между NASA и компанията на Илон Мъск SpaceX на стойност $2.9 млрд. е „несправедлива” и откриват в нея „фундаментални проблеми”. Практически, Безос оспорва избора на NASA да възложи само на SpaceX космическа мисия с цел кацане на Луната

NASA тепърва ще коментират. Представителите на Blue Origin заявиха, че продължават да вярват в решението за двама изпълнители на мисията, която ще пренесе астронавти до Луната още през 2024 г. Те обвиниха NASA в "незаконна и неправилна оценка" на предложенията по време на тръжната процедура, съобщава BBC.

„Ние твърдо вярваме, че проблемите в тази поръчка и нейните резултати, трябва да бъдат преразгледани, за да се възстанови справедливостта, да се създаде конкуренция и да се гарантира на САЩ безопасно завръщане на Луната“, заявиха от Blue Origin.

Ръководителят на NASA за изследване на човешките ресурси Кати Лудерс призна, че настоящият бюджет на космическата агенция не й позволява да избере две компании. Това се случи, след като Конгресът предостави на NASA само $ 850 млн. от поисканите $ 3,3 млрд. за проекта.

Смята се, че цената на офертите е изиграла рещаваща роля, тъй като предложението на SpaceX е било с най-ниска стойност, значително под другите. 

През юли Безос предложи да покрие до $ 2 млрд. от разходите на NASA, за да преазгледат договора, но предложението беше отхвърлено. 

Междувременно американската Правителствена служба за отчетност (GAO) отхвърли жалба от Blue Origin, като заяви, че NASA не е постъпила неправилно, възлагайки договора само на една компания.

SpaceX все още не коментират делото. NASA трябва да подаде отговор на съдебния иск до 12 октомври. Съгласно програмата си „Артемида“, NASA се надяват да изпратят хора на Луната за първи път от 1972 г. 

През април г-жа Lудерс каза: „Тази важна стъпка поставя човечеството на път към устойчиво изследване на Луната и държи погледа ни към по-далечни мисии в Слънчевата система, включително Марс“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: