Земята ще се превръща във все по-враждебно място за хората

Земята ще се превръща във все по-враждебно място за хората Снимка: pixabay.com

Много доклади и научни изследвания говорят за дългосрочните последици от климатичните промени, като повишаване нивата на парниковите газове, температурите и морското равнище до 2100 г.

Парижкото споразумение например изисква до края на века да ограничим затоплянето максимум с 2°C над прединдустриалните нива. На всеки няколко години от 1990 г. Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC) и нейните специални доклади, оценяват постигнатото, за да ни покажат къде сме и какво трябва да направим преди 2100 г., както и какво може да се случи, ако не го направим.

Неотдавна публикуваната оценка на ООН за намаляване на национално определените емисии парникови газове (NDCs) предупреждава, че настоящите обещания на правителствата подготвят много опасно затопляне с 2,7°C до 2100 г., което означава безпрецедентни пожари, бури, засушавания, наводнения, жеги и дълбока промяна на сухоземната и водна екосистеми.

Това е най-малкото изненадващо безгрижие, тъй като хората, родени сега, ще навършат 80 години до 2100 г. Как ще изглежда светът за тях, за техните деца и внуци?

За да се обхване, планира и оповести пълното въздействие на човешката дейност върху климата, учените и политиците трябва да гледат далеч отвъд хоризонта на 2100 г. Ще спре ли да се затопля тогава климатът? Ако не, какво означава това за хората сега и в бъдеще? Сайтът theconversation.com отговаря на тези въпроси.

Според сегашните прогнози и специално създадени модели, средните глобални температури ще продължават да се покачват и след 2100 г. При този сценарий растителността и най-добрите площи за земеделие ще намалеят значително и ще се придвижат към полюсите. Райони с дълга история на богато биоразнообразие, като басейна на Амазонка, може да станат безплодни.

Амазония - сега и тогава, изобржение - theconversation.com 

Топлинният стрес може да достигне фатални нива за хората в тропическите райони, които в момента са гъсто населени, така че тропиците може да станат необитаеми. Дори при силно смекчаване на климатичните промени, морското равнище ще продължи да се повишава, заради смесването и разширяването на водите в затоплящите се океани. 

За да покажат как би изглеждал един свят с по-високи температури, учените са генерирали прогнозни изображения на Амазония, Средния Запад на САЩ и Индийския субконтинент, не само на базата на предвижданията, но и на досегашната история.

От 1500 г. до днес сме свидетели на колонизация и индустриална революция, раждането на съвременните държави, идентичности и институции, масовото изгаряне на изкопаеми горива и повишаването на глобалните температури. Ако не успеем да спрем затоплянето на климата, следващите 500 години и след това ще променят Земята по начин, който ще се окаже предизвикателство за съществуването на човешката култура и способността ни за оцеляване.

Според прогнозите на theconversation.com, Земята ще се превърне във враждебно място за хората. Изборът, пред който сме изправени, е спешно да намалим емисиите, като същевременно продължаваме да се адаптираме към затоплянето, което не можем да избегнем. С други думи, да започнем да се подготвяме за живот на Земята много различен от този, на който се радваме днес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: