Природозащитници решиха да подсилят хаоса във Великобритания

Природозащитници решиха да подсилят хаоса във Великобритания Снимка: centralrecorder.com

Кризата в снабдяването с горива и храни напълно побърка трафика в Обединеното кралство – момент, в който природозащитниците решиха, че е време да се намесят.

Лагеруващи в палаткови лагери, през последните две седмици те блокират за часове важни национални пътища, включително и магистралата към летище Хийтроу и пристанището в Дувър и се наложи силите на реда да ги изнесат на ръце. Няколко десетки еко-протестъри бяха арестувани.

Британското законодателство забранява подобни нерегламентирани протести и те се третират като закононарушения. По този повод говорител на правителството миналата седмица заяви:

"Мирният протест е крайъгълен камък на нашата демокрация и винаги ще има място, където да се чуе гласът на хората, но демонстрациите, които видяхме през последните няколко седмици, създадоха хаос по пътищата ни, разстроиха хиляди хора и поставиха живота им в опасност, а ние предприемаме действия, за да предотвратим използването на подобни партизански тактики в бъдеще“.

За разлика от аналогични ситуации у нас, общественото мнение също реагира остро. В медиите вече върви прозвището „еко-дебили”, а според гражданите, акциите им са ненужно пилеене на пари и време в тежкия период за страната.

Жертва на т.нар. „екотероризъм” стана и Джереми Кларксън – известен телевизионен водещ, журналист, писател и... фермер. В знак на протест срещу намеренията му да разшири фермата си и да открие в нея ресторант, еко-активисти засипаха Рейндж Роувъра му с три тона компост за гъби. В последствие се разнесоха слухове, че инцидентът бил просто „шега”, организирана от артисти, но потърпевшият не потвърди това.

Междувременно кризата за бензин изостря страстите. Опашките пред бензиностанциите често преминават в стълкновения. Заснет е дори шофьор, който брани реда си с нож в ръка. Възродиха се и практики като източване на бензин от чужди коли и кръстосване на цялата страна в търсене на работеща бензиностанция. Дори сбиванията вече не привличат любителите на клипове. Новият герой в този жанр е британец на кон, който маневрира сред безкрайна редица чакащи на бензиностанция коли и призова водачите им да се върнат към тази сигурна практика на придвижване. 

В допълнение, все повече рафтове в магазините остават празни, месарници затварят, недостиг се чувства дори в аптеките, а все по-реалистичните предположения за катастрофа в снабдяването около Коледа, заплашват британците да останат без пуйки, бира и подаръци за новогодишните празници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: