Швеция отмени почти всички карантинни ограничения

Швеция отмени почти всички карантинни ограничения Снимка: epicenter.bg

Повече от 76% от населението в страната е ваксинирано с две дози ваксина срещу COVID-19

Швеция премахна почти всички карантинни ограничения, които по време на пандемията и без това бяха сравнително меки в сравнение с другите страни.

Както съобщава DW, от 29 септември страната вече не действат ограничения за максимален брой участници в публични мероприятия, концерти и спортни събития.

Големите частни празници, като например сватби и рождени дни също са разрешени без ограничение за броя на гостите.

Препоръката да се работи дистанционно от дома също вече не е валидна - с изключение на тези, които имат симптоми на коронавирус. Такива лица трябва да се самоизолират и да се тестват.

Шведското правителство и здравното ведомство обясниха тези облекчения с успешната ваксинационна кампания. Една доза ваксина срещу коронавирус са получили 83% от населението на страната над 16-годишна възраст, а с две дози са ваксинирани повече от 76%.

В същото време в страната продължават да действат препоръки към тези, които все още не са преминали пълната ваксинация. Ваксинираните възрастни трябва да избягват голямо струпване на хора и да се въздържат от близък контакт с лица от рискови групи или с хора в напреднала възраст.

По-рано повечето ограничения, дължащи се на коронавирусната пандемия, бяха отменени в Дания и Норвегия

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: