НДК съкращава персонала си с 30%

НДК съкращава персонала си с 30% Снимка: Nova

Националният дворец на културата започна преструктуриране, за да намали щетите, предизвикани от кризата с коронавирус.

Дейността на Национални дворец на културата (НДК) бе преустановена на 8 март 2020 г. след заповед на Министерството на здравеопазването за прекратяване на дейността на културните мероприятия. Това нанесе непоправими щети на редица културни дружества и заведения, като НДК бе един от тях.


Според официалния сайт на НДК дружеството е претърпяло загуби от над 1,5 милиона лева спрямо същия месец на миналата година. Загубите от преустановени културни събития надвишават 1,2 милиона лева, докато задълженията на наемателите също достигат 1,2 милиона. Това се случва на фона на значително подобрение на приходите на Двореца (и дъщерните му дружества) в последните три години. „За наше съжаление всичко, което постигнахме за три години, COVID-19 ни отне за три месеца без ясна перспектива за нормализация”, споделят от ръководството. 


Това е причината да се предприеме преструктуриране на екипите в различните културни звена. Щатният състав се състои от 300 души, но ще трябва да бъде намален с 30%, въпреки желанието на ръководството да запази възможно най-много работни места. „Даваме си сметка, че като държавно търговско дружество сме натоварени с по-висока социална роля и я изпълнихме, запазвайки непокътнат екипа дори в трите най-тежки месеци, когато имахме и най-високи разходи”, допълват от ръководството.


В търсене на решение на проблема и намаляване на загубите, НДК отвори Платформа А6 в двора зад Двореца. Там се планира да се приема публика с намален обем през летния период. От ръководството уверяват, че международни фестивали като Киномания и Новогодишен музикален фестивал ще продължат да съществуват, бидейки ключова част от културната програма на Двореца на културата. А „Перото“, кино „Люмиер Лидл“ и Национален център за книгата продължават да действат, макар и в съкратен състав.


В световен мащаб множество културни заведения и предприятия преустановиха дейността си заради пандемията от коронавирус, който разтърси из основи културната среда. Световноизвестният театър „Метрополитен" остава затворен до Коледа, Броудей ще отвори чак в началото на 2021 г., а неповторимият Цирк дьо Солей обяви фалит. Макар отворени с намален капацитет, голяма част от театрите изпитват финансови затруднения и могат само да се надяват ситуацията да се оправи и хората отново да могат да изпитат удоволствието от културните събития на живо.