Новият спектакъл на Бойка Велкова в Театър „Азарян“

Новият спектакъл на Бойка Велкова в Театър „Азарян“

Премиера на „Федра“ с музиката на Теодосий Спасов


На 8 март от 19 ч. в Театър „Азарян“ можете да видите премиерата на спектакъла „Федра" по текст на Петър Пламенов и музика на Теодосий Спасов. Режисьор на постановката е Бойка Велкова, която ще видим и в главната роля. Участват още Петя Силянова, Пламен Манасиев, Севар Иванов, Михаил Сървански. Хореограф на постановката е Филип Миланов, сценографията и костюмите са дело на Боряна Бъчварова. 

Пиесата, основана на митовете за „любовните отмъщения на незачетената богиня Афродита, не следва строго древните образци – нито Еврипид, нито Сенека или интерпретацията на Расин от века на класицизма, а показва Федра като съвременна силна, осъзната и пронизана от страст жена, която притежава изключително чувство за красота и лично достойнство“, четем във виртуалния афиш на НДК за предстоящата премиера.  

Самата Бойка Велкова споделя, че вътрешните мотиви на героите са в основата на спектакъла. Режисьорското решение показва тънката, но релефна емоционалност на жената, границите на реалността и лудостта, осъзнатата страст и копнежа за смисъл. Семейните отношения в творбата разкриват извечните проблеми за любовта, доверието, близостта и общуването, но през очите на днешния постмодерен човек. 

„Затова все още обичаме да разказваме стародавни истории – не само за да си доставим удоволствие, но и за да открием истината за спасението си, защото всеки човек е призован сам да създаде от потока на случайността историята на своя живот и да открие смисъла на своето съществуване“, споделя Бойка Велкова.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: