Англия разширява списъка си с държави, от които свободно може да се влиза на острова без 14-дневна карантина

Англия разширява списъка си с държави, от които свободно може да се влиза на острова без 14-дневна карантина Снимка: Photo by John van Weelden on Unsplash

България не е включена в този списък.

Пристигащите в Англия от редица страни ще бъдат освободени от изискванията за карантина, което ще проправи пътя на британците да се насладят на лятна почивка в чужбина. В плановете, публикувани в петък (3 юли), правителството на Обединеното кралство ще отмени 14-дневното изискване за самоизолация за пътниците, които се връщат в или посещават Англия от избрана група дестинации.


Промените влизат в сила от 10 юли. От този момент британците, които пътуват в чужбина до определени страни, ще могат да се върнат в Англия, без да се налага да се самоизолират за 14 дни.


Списъкът с държави включва Андора, Австрия, Белгия,  Хърватия,  Кипър,  Чехия,  Дания, Фарьорските острови, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Гренландия, Унгария, Исландия, Италия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Нидерландия, Норвегия, Полша, Сан Марино, Сърбия, Испания, Швейцария, Турция и Ватикана.


Ирландия вече е освободена, тъй като е част от общата зона за пътуване. Същото важи за Каналските острови и остров Ман. Очаква се Министерство на външните работи и въпросите на Британската общност също да представи изключения от своите настоящи консултации в световен мащаб срещу „всички съществени“ пътувания, като промените влизат в сила от 4 юли.


Списъкът на дестинациите, които ще бъдат освободени от изискванията за карантина, се определя въз основа на оценка на риска, като се разгледа разпространението на коронавирус в тази страна. Всички пътници, с изключение на тези, които са в малък списък с изключения, все още ще трябва да предоставят информация за контакт при пристигането си във Великобритания;


Обединеното кралство постепенно излиза от общонационалните органичителни мерки, наложени през март, като баровете, ресторантите и фризьорите ще отворят врати отново в Англия в събота (4 юли). Европейският съюз отново отвори границите си тази седмица за хора от 14 страни, включително Канада, Япония, Южна Корея и Мароко.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: