Кристалина Георгиева и Симеон Дянков още са във фокуса на доклад за Китай

Кристалина Георгиева и Симеон Дянков още са във фокуса на доклад за Китай Снимка: todaynewsafrica.com

Преди около седмица Световната банка обяви, че ще задържи публикуването на ежегодния си доклад-класация Doing Business, заради опасения относно подготовката на предишни негови издания.

Вчера Изпълнителният съвет на МВФ е изслушал информацията за участието на председателката на фонда Кристлина Георгиева в подготовката на рейтинговата класация Doing Business, съобщи interfax.ru. Обсъдени са били данни в Doing Business и коментари на Кристалина Георгиева към тях. Членовете на съвета на МВФ подчертават, че ще извършат обективно разследване по случая и се договориха за нова среща в близките дни.

Същевременно, Световната банка публикува и отчет на юридическата фирма Wilmer Hale, наета да разследва подготовката на Doing Business за 2017 и 2019 г.

Съобщава се, че в резултат на нарушения в процеса на изготвянето на класацията, Китай, Азербейджан, Саудитска Арабия и ОАЕ са заели по-добри места в нея. Изнасят се и данни, че Кристалина Георгиева, която през 2017 г. беше изпълнителен директор на Световната банка, е участвала активно в дискусиите по темата. В същия период се е обсъждало увеличение на капитала на банката, за което е била важна позицията на Китай.

Има съмнения, че в резултат на тези дискусии, към които сега се причислява и посещение на Кристалина Георгиева в дома на сътрудник на Doing Business, рейтингът на Китай е бил изместен от 85-то на 78-мо място. Един от авторите и ръководител на екипа, съставил въпросното издание на Doing Business е бившият финансов министър на България Симеон Дянков.

„Не съм съгласна по същество с констатациите и тълкуванията на разследването за нередности в данните. Вече имах първоначален брифинг с Изпълнителния съвет на МВФ по този въпрос”, каза Георгиева в свое изявление.

Някои политически наблюдатели смятат, че предположенията на разследването са свързани с възможно развитие на кариерата на Кристалина Георгиева в политическия живот на България.

По време на срещите на МВФ във Вашингтон през април тази година, в интервю за агенция Синхуа, Кристалина Георгиева каза, че Китай е постигнал голям напредък в преструктурирането на икономиката си, основана на нови технологии и посъветва правителствата да инвестират в интелигентни решения, „за да създадат работна сила за 21-век”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: