Рекордните $650 млрд. за възстановяване от кризата ще отпусне МВФ

Рекордните $650 млрд. за възстановяване от кризата ще отпусне МВФ Снимка: commons.wikimedia.org

"Ваксинация за световната икономика": Международният валутен фонд ще отпусне рекордните 650 милиарда долара за възстановяване от кризата

Международният валутен фонд (МВФ) ще отдели от резервните си активи рекордните 456 милиарда SDR (платежна единица на МВФ, 650 млрд. долара). 

275 милиарда долара ще отидат за страните с формиращи се  пазари и развиващите се страни. Това заяви ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева, се казва в съобщение, публикувано на сайта на МВФ.

Решението за отпускане на парите ще влезе в сила още на 23 август. Средствата ще бъдат насочени към страните членки на фонда пропорционално на квотите.

"Това е историческо решение - най-голямото разпределение на SDR в историята на МВФ и е ваксинация за световната икономика по време на безпрецедентна криза. Разпределението на SDR ще бъде от полза на всички страни членки", се казва в заявлението.

МВФ очаква, че глобалната икономика през тази година ще нарасне с 6%, а през следващата - с 4, 9%. Общата оценка за тази година не се е променила, за развиващите се страни прогнозата е намалена с 0,4 процентни пункта - до 6,3%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: