Вулкан изригна на един от Канарските острови

Вулкан изригна на един от Канарските острови Снимка: laprovincia.es

След 50 години затишие и повече от седмица земетресения, в неделя следобед един от вулканите на вулканичната верига Cumbre Vieja de La Palma изригна отново.

Това е един от най-активните вулканични райони на Канарските острови.  Две от последните три изригвания, регистрирани на островите, са се случили тук през 1949 г. и  1971 г.

Въпреки че експертите от Института по вулканология на Канарските острови не очакваха изригването толкова бързо, те бяха напълно наясно, че земетръсната активност близо до повърхността на острова се засилва и се очаква вулканично изригване.

Първите последици от вчерашното  пробуждне на вулкана бяха малки пожари в най-близката планинска зона, но опасността за хора, животни, жилищни и бизнес сгради и бананови плантации беше толкова очевидна, че правителството на Канарските острови промени предупредителната сигнализация от жълто на червено и предприе планираните действия при такива обстоятелства . 

Оше вчера властите започнаха евакуацията първо на жители с намалена подвижност от градове в близост до епицентъра на серията земетресения, а след изригването - и на остналото население и туристите. За момента са засегнати най-малко 8 къщи. Евакуирани са над 5000 души, но изтеглянето на хора продължава. Властите са в готовност за евакуацията на 10 000 души съобщава larazon.es. 

Преди изригването, през последната седмица на острова бяха регистрирани над 6 600 земетресения, като най-силното до момента е с магнитуд 3,8. Земетръсната активност продължава. Трусовете вече са над 20 000 и според сеизмолозите не е изключена вероятността от засилването им. Експертите посочиха и възможен риск от срутване на крйбрежни скали в участък от югозападното крайбрежие на острова. Според наблюденията им, Cumbre Vieja de La Palma изригва от седем кратера.

Ла Палма е най-североизточният остров от групата на Канарските острови с население около 85 000 души, плюс множество туристи, много от които прекъсват почивката си. Летищата на острова работят нормално, макар че ще се взема решение за всеки полет, тъй като вулканичната пепел може да ограничи видимостта за самолетите. 

Експертите следят непрекъснато всички сигнали за земетръсна активност и състоянието на вулканичната верига.  Според тях е възможно всичко да приключи без големи щети. Властите и населението оценяват високо дейността на екипите вулканолози, които предвидиха събитията много точно. Това позволи отлична реакция и организация на спасителните действия, както и пряко излъчване на изблиците лава и вулканична пепел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: