Правителството отпусна 65 милиона лева за образование и наука

Правителството отпусна 65 милиона лева за образование и наука Снимка: pixabay

„Близо 48 милиона лева отпускаме за наука на днешното правителствено заседание.

От тях 14,5 млн. лв. са за изпълнението на осем национални научни програми за 2021 г., в рамките на които се работи по важни за обществото теми като единен цифров пазар в науката, нисковъглеродна енергия, опазване на околната среда, здравеопазване и медицина.“

Това обяви в началото на заседанието министър-председателят Бойко Борисов.

Над 33 млн. лв. са осигурените средства и за дейностите от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

Те са за БАН, за Селскостопанската академия, университетите, за хората, които правят и подводната археология, за кораба, който се купува за Висшето военноморско училище, който ще се използва за научни и изследователски цели“, подчерта още премиерът Борисов.

Целта е да се осигури достъп на българските учени до най-съвременно научно оборудване и те да участват в по-мащабни научни проекти в страната, както и в международни паневропейски и световни проекти.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев допълни, че финансираните обекти по Националната пътна карта за научна инфраструктура имат стратегическо значение за българската наука и са с най-голям потенциал за извършване на съвременни и високи научни изследвания.

С 16,9 млн. лв. ще бъдат подпомогнати и 2257 училища при реализирането на противоепидемичните мерки срещу COVID-19.

С тях училищата ще могат да осигурят дезинфектанти, апарати за пречистване на въздуха, електронни устройства за учениците, които нямат възможност да си закупят сами. С част от средствата ще бъдат подпомогнати и 42 центъра за специална образователна подкрепа. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: