Дания съди бивш министър за разделянето на двойки мигранти

Дания съди бивш министър за разделянето на двойки мигранти Снимка: cuba.onlyhindinewstoday.com

За последен път такъв съдебен процес е имало преди четвърт век

Ингер Стойберг, бивш министър на Дания по въпросите на миграцията, е изправена пред Специалния съд, който се занимава с действията на бивши и настоящи членове на правителството. Съдиите трябва да решат дали разпореждания на Стойберг от 2016 г. са в противоречие Европейската конвенция за правата на човека. Тя е разпоредила разделянето на 23 двойки, търсещи убежище, като един от членовете на двойка  е бил непълнолетен

Бившата министърка смят, че обвиненията са повдигнати „по грешка”.

„Аз и екипът ми ще имаме достатъчно време, за да изясним всички детайли, свързани със случая и да представим нашата гледна точка. Знам какво съм казвала и какво съм правила, затова съм уверена в себе си”, казва Ингер Стойберг.

В по-раншно свое изявление пред Датския парламент тя заяви, че нейните решения са били единствен начин за борба с принудителните бракове, в които някои култури въвличат деца. Доводите ѝ обаче не са убедили депутатите и те са сметнали, че трябва да изправят Стойберг пред съда. Ако бъде призната за виновна, бившата министърка е заплашена от глоба или до две години завтор, съобщава Euronews.

Основателен или не, това е поредният европейски урок по толерантност и зачитане на културните особености, който едва ли и мигрантите ще научат. 

Предвид очакваната нова миграционна вълна към Европа, мнозина европейци се питат кой с кого трябва да се съобразява. Редица страни предприемат мерки за ограничаване или изцяло избягване на нахлуването на мигранти, а дори и най-големите европейски държави определят конкретен брой и дългосрочен период за приемане на нови бежанци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: