Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш свиква спешна среща на Съвета за сигурност

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш свиква спешна среща на Съвета за сигурност Снимка: скрийншот Youtube

Франция и Великобритания ще предложат създаване на зона на сигурност около гражданското летище в Кабул

Според френския президент Еманюел Макрон, създаването на зона на безопасност около гражданското летище в Кабул под контрола на ООН ще позволи евакуацията от Афганистан да продължи. В интервю, публикувано от Le Journal du Dimanche, Макрон посочва, че Париж и Лондон планират да представят проект на резолюция в тази насока на спешната среща на Съвета за сигурност на ООН.

Създаването на тази зона на сигурност „е много важно, защото ще осигури на ООН рамка за спешни действия”, казва Макрон. Целта е „хуманитарните операции през гражданското летище в Кабул да продължат, докато тези, които приключват, се извършват през военното летище и от съседни страни”, обясни френският президент и добави:

„Все още имаме в списъците си афганистанци, които искаме да защитим, защото са в опасност поради професионалните си ангажименти - магистрати, творци, интелектуалци“.

Изданието отбелязва нетърпението на Макрон да види дали Русия и Китай ще наложат вето върху този проект и по този начин ще се самоопределят като съучастници в екзекуциите, които талибаните в Афганистан вероятно ще извършат.

Освен това, френският президент открито повдига въпроса за приемането на афганистански бежанци и имигранти, призовавайки и за хуманност, но и за реализъм и честност:

„Тези, на които сме отказали убежище, няма да могат да се върнат в страната си, така че европейците трябва да се координираме, за да не допуснем афганистански граждани да се скитат из цяла Европа в търсене на страна, която им предлага по-добър прием. Трябва да се ​​справим с този въпрос без лицемерие", казва Макрон.

Причина за предупреждението му са изявления на САЩ, че са извели от страната им около 100 000 афганистанци и че са постигнали споразумения с няколко държави като Северна Македония, Косово или Уганда да приемат „временно” по няколко хиляди от тях.

„Нека признаем, че всички тези 100 000 души няма да отидат в САЩ, а част от тях ще се насоочат към Европейския съюз. По този въпрос трябва да говорим ясно с нашите американски приятели, за да избегнем политическо напрежение между държавите", настоява френският президент.

Макрон смята, че миграционната вълна ще продължи. „Вече има 850 000 афганистански бежанци в Иран и 1,5 милиона в Пакистан,  има силен натиск и по границата с Таджикистан . Трябва да се отнасяме към този миграционен въпрос с голяма човечност, прозрачност и чувство за отговорност, без да изпадаме в демагогски противоречия", призова Макрон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: