Разнобой в международната политика към ситуацията в Афганистан

Разнобой в международната политика към ситуацията в Афганистан

Франция и Обединеното кралство бият тревога, след като са открили дузина фундаменталисти, скрити сред афганистанците, търсещи убежище в Европа

Хаотичното изтегляне от Афганистан може не само да доведе до нова миграционна вълна към ЕС, но и повишава заплахата от нови терористични атаки на европейска територия. Последното опасение се потвърди, след откриването на ислямски фундаменталисти сред бежанците, които съюзниците от НАТО в момента евакуират денонощно от Кабул, съобщава europarl.europa.eu. 

Международната общност  определено не е на едно мнение в политиките си към Афганистан и поставя фокуса върху редица проблеми с неясна развръзка, като нова мигрантска вълна, терористични заплахи и хумнитарни кризи.

Всичко показва, че помощници и сътрудници на западни структури в Афганистан, които не успеят да се евакуират до 31 август, ще бъдат оставени на произвола. Президентът на Съединените щати Джо Байдън е твърдо решен да спази споразумението си с талибаните и го каза на лидерите на G7. Той ще изтегли последните американски войници и ще предаде летищните съоръжения на 31 август, въпреки че евакуацията може да не е завършила. 

Германски източници посочват, че над 6000 души, които са работили за афганистанската армия и съюзниците ѝ, ще бъдат изоставени. Борис Джонсън изчислява броя им на над три хиляди. Ислямистките милиции са засилили контрола около летището, като задържат бивши полицаи и служители на сваленото правителство и притискат хората около летището да се върнат по домовете си. 

Несъмнено, не е лесно да се приеме позицията на Белия дом, защото наред с други неприятни въпроси, които поставя, тя означава и фактическо признаване на ислямисткото правителство в Кабул – въпрос, който отсъства в споразуменията от Доха. 

Явно президентът Байдън предпочита да дискредитира САЩ и себе си пред международната общност и да се изправи пред сблъсък с настроенията в американските въоръжени сили,  както вече предупредиха в обръщение петдесет асоциации на бивши военни. Твърде вероятно е действията му да отключат вътрешна криза и да подкопаят популярността му, както впрочем и тази на американската армия – нещо, което военните категорично не желаят

Вицепрезиденът Камала Харис е на обиколка в Югоизточна Азия, където неизменно внушава зле прикрити заплахи срещу Китай. Това подсказва, че Вашингтон търси нова международна ситуация, която да изтласка от водещите новини лицата на отчаянието от Афганистан. А след като Байдън проявява слабост и липса на политическа воля, дори не е сигурно, че талибаните ще спазят срока 31 август, без да се намесят в работата на летището.

Те постепенно започват да оформят структурата на властта, която ще ръководи новото ислямско емирство Афганистан. Вчера фундаменталистите обявиха имената на временните министри на финансите, вътрешните работи и образованието, като уверение, че теоретично ще работят за "приобщаващо" правителство.

Това обаче едва ли ще заблуди някого, след като съоснователят на талибанското движение мула Абдул Гани Барадар пристигна в Кабул преди три дни, за да работи с фундаменталисите при формирането на новия кабинет. 

Барадар все пак намери време и в понеделник успя да се срещне „тайно” с директора. на ЦРУ Уилиям Дж. Бърнс – още една доза съмнение в политиката на Джо Байдън, след като въпросната „размяна на мнения“ се състоя по негово искане. 

Това е първата среща на високо равнище между служител на администрацията на Байдън и ръководството на ислямската групировка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: