Съветът за сигурност на ООН обсъжда сблъсъците в Йерусалим (обзор)

Съветът за сигурност на ООН обсъжда сблъсъците в Йерусалим (обзор) Снимка: themoscowtimes.com

Вчерашното заседание на форума измести акцента от войната в Украйна и се фокусира около конфликта в Близкия изток.

През последните седмици при 104 палестински атаки с огнестрелно оръжие, ножове, камъни и коктейли Молотов са убити 12 израелци и 3 чужди граждани, а 82 вкл. 6 деца и 1 чужд гражданин са били ранени. В последвалите действия на израелските сили на реда са загинали 23 палестинци, вкл. 4 деца, ранени са други 541 палестинци, в това число 80 деца, съобщи в понеделник Тор Уенесланд, специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес. Той подчерта, че за прояви на насилие срещу цивилни граждани не може да има оправдание.

Висши израелски служители заявиха, че правят необходимото, за да поддържат статута на Йерусалим, с подкрепата на палестинските лидери и регионалните и международни партньори. В последвалата дискусия обаче Израел и Палестина си размениха взаимни обвинения за неотдавнашните тежки инциденти на мястото, което мюсюлманите наричат ​​Харам аш-Шариф, а евреите - Храмов хълм. 

Постоянният наблюдател на Палестина нарече израелските силите за сигурност „окупационни” и заяви, че Израел се опитва „да подмени палестинската идентичност” на Източен Йерусалим.

Представителят на Израел отбеляза, че предвид близките тази година дати на Пасха, Възкресение и Рамадан, вярващите са се надявали да прекарат мирно своите празници и всяко вероизповедание да има спокоен достъп до своя храм. Според израелската полиция обаче, свободата на поклонение е била нарушена единствено от палестински екстремисти, които са застрашили както мюсюлманските, така и еврейските поклонници.

Говорителят на ОАЕ потвърди усилията на израелското правителство за намаляване на напрежението и призова за стабилна политическа среда и съживяване на мирния процес в Близкия изток. Представителят на САЩ осъди изстрелването на ракети от Газа и Ливан от страна на въоръжени групировки, които се опитват да прокарат своите интереси.

Confronto com a polícia deixa mais de 300 palestinos feridos em Jerusalém
Йерусалим, май 2021 г., снимка - poder360.com.br

Делегатът на Франция настоя за разследване на всички случаи за непропорционално прилагане на сила, а представителят на Мексико призова Израел да се въздържа от промяна на демографските, културни и исторически характеристики на Йерусалим. В тази връзка делегатът на Йордания настоя за международна координация и подчерта, че единствено йорданската администрация е упълномощена да управлява делата на комплекса Ал Акса, вкл. разполагането на ограничителни съоръжения. 

Говорителят на Ливан помоли за удължаване на мисията на мироопазващите сили на ООН (UNIFIL) в страната с още една година. Делегатът на Сирия призова Съвета за сигурност да наложи Споразумението между Израел и Сирия от 1974 г., за да се предотврати „увековечаването на окупацията и заличаването на идентичността на сирийски Голан”.

Постоянният наблюдател на Лигата на арабските държави каза, че насочвайки вниманието си към Украйна, Съветът за сигурност е пренебрегнал продължителния конфликт в Близкия изток. Той поиска от ООН по-голяма подкрепа за палестинските бежанци. Представителят на Египет призова за прекратяване на всички едностранни мерки от страна на Израел на Западния бряг. 

Отклонявайки се от темата, представителят на Руската федерация заяви, че прекратяване на огъня в Украйна за момента не е „целесъобразно”. Съветът изслуша представителите на Норвегия, Гана, Кения, Ирландия, Бразилия, Индия, Габон, Китай, Албания, Обединеното кралство, Алжир, Турция, Мароко, Иран, Тунис, Малайзия, Перу, Южна Африка, Япония, Саудитска Арабия, Малдивите, Бахрейн, Пакистан, Катар, Венецуела, Кувейт, Република Корея, Индонезия, Оман и Куба, заместник-ръководителя на делегацията на ЕС и заместник-председателя на Комитета за неотменни права на палестинския народ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: