За първи път в историята си Швейцария ще заседава в Съвета за сигурност на ООН

За първи път в историята си Швейцария ще заседава в Съвета за сигурност на ООН Снимка: britannica.com

Алпийската държава ще заема едно от десетте ротационни места в периода 2023 – 2024 г.

„Това е много важен ден за Швейцария. Двадесет години след влизането ни в ООН искаме да бъдем част от решенията с нашата хуманитарна традиция” каза президентът Игнацио Касис.

От новоизбраните Швейцария и Мозамбик ще участват в Съвета за първи път, Малта за втори, Еквадор – за трети и Япония за 12-ти път. Петимата нови членове на съвета ще започнат мандата си на 1 януари 2023 г., за да заменят държавите, чийто мандат изтече - Индия, Ирландия, Кения, Мексико и Норвегия. При вота в четвъртък Швейцария получи 187 гласа от 193-членното Общо събрание. Гласуването е анонимно и няма гласове „против“, а само въздържали се.

Антониу Гутериш приветства избора на Швейцария и го определи като „продължаване на ангажираността ни към глобалния мир и сигурност”, а говорителят му Стефан Дюжарик каза, че „В международната общност Швейцария винаги е била фар със своя принципен подход към мира“.

Реакцията в Швейцария беше смесена, пише swissinfo.ch. Дясната Швейцарска народна партия не одобри акта, защото според тях това ще замеси страната в чужди конфликти. Центристката Либерална Зелена партия обаче е във възторг, че Швейцария, чието население все по-активно обсъжда традиционния неутралитет на страната, вече „ще може да поема отговорност и да работи активно за мира”.

„Приоритетите на Швейцария в Съвета са устойчивият мир, климатичните промени, сигурността и защитата на цивилното население“, заяви Игнацио Касис.

15-членният Съвет за сигурност е най-мощният орган на ООН, който се роди заедно с Организацията от пепелта на Втората световна война и проведе първата си сесия през януари 1946 г. Неговите правомощия включват провеждане на мироопазващи операции, въвеждане на международни санкции и разрешаване на военни действия. Това е единственият орган в системата на ООН с правомощия да издава задължителни резолюции за държавите-членки. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: