Кафето се оказва полезно за сърцето

Кафето се оказва полезно за сърцето Снимка: .marica.bg

То намалява вероятността от аритмия

От години лекарите съветват пациентите с нарушения на сърдечния ритъм да избягват кафето поради опасения, че кофеинът може само да влоши ситуацията.

Ново проучване обаче установи, че повечето хора могат да пият сутрешното си кафе без опасения - изглежда, че то не увеличава риска от аритмия. Нещо повече, даже го намалява, съобщава интернет порталът medicalxpress.com.

Учените заявяват, че не са открили доказателства за това, че хората трябва да избягват кафето или кофеина. Разбира се, възможно е да има пациенти, за които кофеинът да е отключващ фактор, но такива случаи са твърде редки.

Резултатите от изследването показват, че всяка допълнителна чашка кафе, която човек изпива ежедневно, може да намали риска от аритмия средно с 3%. Учените откриват това, проучвайки данните на повече от 386 000 британци. От тях 17 000 имат аритмия. Авторите не откриват никаква връзка между употребата на кофеин и нарушенията на сърдечния ритъм.

Учените обаче призовават пациентите да не се увличат по идеята за защитните свойства на кафето, както и да се консултират с лекар, ако след употребата на кофеин се почувстват недобре.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: