Япония изтегля 1,6 милиона ваксини Moderna

Япония изтегля 1,6 милиона ваксини Moderna Снимка: komonews.com

Японското министерство на здравеопазването определи решението за „предпазна мярка", след като в малко количество флакони са открити "чужди материали".

Според японските здравни власти, наличието на чужди вещества е потвърдено на 16 август. Замърсени флакони са установени в осем пункта за ваксинация, а японският партньор на Moderna, Takeda Pharmaceutical призова институциите да не използват въпросната ваксина. 

Говорител на фармацевтичната компания Moderna съобщи, че партидите се задържат, докато се разследва производственият проблем, като първите предположения са, че са произведени в испанския клон на компанията, съобщава larazon.es. 

Японското министерство на здравеопазването уточнява, че „количеството чужди вещества, потвърдени в 39 флакона, е минимално, но засега не е ясно какви елементи съдържа“, и същевременно потвърди, че замърсените количества ваксини са от партида, произведена в Испания, съобщава агенция Kiodo. 

Агенция Bloomberg съобщи, че американската лаборатория работи със своя японски партньор и с японски регулаторни органи за решаване на случая. За момента няма съобщения за установени проблеми по отношение безопасността или ефикасността на ваксините Moderna срещу Covid-19.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: