Арета – икона в черно, бяло и още много цветове

Арета – икона в черно, бяло и още много цветове Снимка: thevinylfactory.com

Сериалът на National Geographic за Кралицата на соул музиката с британска премииера по Disney +

След дълго ковид отлагане, преди дни тръгна премиерното излъчване на третия сезон от продукцията на National Geographic „Геният: Арета”. Лентата проследява живота на Арета Франклин и разкрива мащаба на една личност, оставила отпечатъка си в световната музика и в обществения живот на Америка. Тя постави много еталони - певица, композитор, пианистка, създала знакови изпълнения в стиловете соул, джаз, R&B и, разбира се, госпъл. Арета Франклин е първата жена, чието име е записано в Залата на славата на рокендрола, а през 2008 г. сп. Rolling Stone я обявява за най-великата певица.

Както и в поредиците за Пикасо и Айнщайн от първите два сезона, сюжетът на „Геният: Арета” е изпълнен с ретроспекции, които изграждат представа за пътя ѝ в музикалната индустрия. Разказвайки живота на Кралицата на соул музиката, осемте серии материализират нейното силно внушение за общност и принадлежност – към религията, към града, в който е израсла, към общността на музикантите. Арета Франклин осъществява себе си, но дава пространство и на редица свои млади колеги, преодолява расовото неравенство в звукозаписната индустрия и твори музиката си с езика и душевността на афроамериканците. Това за нея означава да не губи корените и вярата си. 

Aretha Franklin's most striking record covers – The Vinyl Factory

Историята на Арета Франклин е история на вундеркинд. Тя няма музикална подготовка, а на пиано се е научила да свири сама. Записва първите си песни, когато е само на 12 години, а на 18 вече има първата си плоча. Кариерата ѝ продължава близо 60 години и е поредица от хитове, които години наред оглавяват музикалните класации. Много от тях, разбира се, звучат в сериала. Осемте серии разказват за живота ѝ от детството до реализацията ѝ като световна музикална звезда. В ролята на Арета се превъплъщава Синтия Ериво, която въпреки обичайните първоначални противоречия, когато се изпълнява ролята на световноизвестна личност, се справя великолепно и като актриса, и като певица.

На пръсти се броят афроамериканците, успели да се наложат в музикалната индустрия през 60-те години на ХХ век. Арета Франклин го прави, без да допуска каквито и да било компромиси с изключително високите си професионални изисквания, които на моменти избухват в тиранични изблици към музикантите, с които работи. Но това е част от допира с гениалните. 

Кралицата на соул музиката си тръгна от света през 2018 г. Сериалът „Геният: Арета” ни я връща заедно с думите на най-близките ѝ приятели и колеги. Нейният дух, голям колкото гласа ѝ, я прави една от иконите на световната музика. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: