Горите увеличават облаците и влияят на водния цикъл

Горите увеличават облаците и влияят на водния цикъл Снимка: pixabay.com

Сателитни наблюдения разкриват непроучени досега функции на горските екосистеми.

В борбата за смекчаване на климатичните промени в цял свят възникват масови инициативи за залесяване. Големият зелен горски пояс на Африка, замислен като бариера пред Сахара на север, стартира със засаждането на 350 млн. фиданки в Етиопия за един ден. Смята се, че ако една трета от сушата на земята се покрие с гори, климатичните промени ще се смекчат значително. 

Наред с това, вече десетилетия учените призовават към борба с обезлесяването и настояват за радикални мерки срещу зачестилите горски пожари, в т.ч., противопожарни системи за ранно предупреждение, специализирани горски пожарни бригади и др.

Доскоро учените свързваха климатичните промени и функцията на горите в процеса само с поглъщането на въглероден диоксид от въздуха, което намалява парниковия газ в атмосферата и способства за охлаждането на планетата. Досега обаче не беше напълно изяснено как горите влияят на климата по други начини, като например тяхната роля във водния цикъл и баланса на повърхностната топлинна енергия.

Това е обект на ново изследване на Европейската космическа агенция (ESA), публикувано наскоро в Nature Communications. Оценката, направена чрез анализ на спътникови наблюдения, показва, че в залесените райони облачността на ниско ниво е по-висока, като ефектът е най-силен при вечнозелените иглолистни гори, съобщава докладът на ESA. 

Изследването е установило, че в умерените, тропически и сухи региони, облачната покривка над горските площи обикновено се увеличава целогодишно, понякога с до 15%. От друга страна, в северните райони на Северна Америка, Русия и Европа, учените отчитат намаляване на облачността над залесените райони през зимата, а през лятото - увеличаване с около 5%. Документът използва глобални данни от информацията за облачното покритие на сушата.

Изследването на ESA подчертава, че смекчаването на климата във връзка с горите далеч не е свързано само с извличането на въглероден диоксид от атмосферата. Политиката за залесяване, опазване и поддържане на горите всъщност има много по-мащабни основания, като установената им функция за увеличаване на облачността, поддържането на по-хладно време в залесените райони и влиянието им върху водния цикъл чрез генерирането на валежи и запазването на подпочвените води. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: