Големите звезди на музикалната индустрия, започнали пътя си от нищото

Големите звезди на музикалната индустрия, започнали пътя си от нищото Снимка: Lady Gaga, снимка - escxtra.com

Без да имат условия в семейството си и дори без музикално образование, звездите на музикалния бизнес, тръгнали от нулата, несъмнено разполагат с най-важното – талант, постоянство и несекваща вътрешна нужда да правят музика.

В годините на дигиталната ера младите музиканти имат на разположение различни творчески и технически методи да разпространяват музиката си, освен звукозаписните компании. Независимо дали пускат оригинални парчета или кавъри в големите стрийминг платформи и видеоканали,  успехът на някои от тях е доказателство, че никога не знаеш кой слуша и кой гледа – просто трябва да се появиш на точното място в точното време. Наистина, звучи просто. Но не е, дори и сега. А представяте ли си какво е било преди дигиталната ера? 

Легендарният блус музикант  Б. Б. Кинг, е роден в семейство на земеделци-арендатори. През 1946 г. се мести в Мемфис и започва да свири на китара по улиците. Първият му успех е участие в радиопрограма, след която става особено търсен китарист в заведения и нощни клубове. Две години по-късно е автор на поредица R&B хитове с отлични позиции в най-престижните класации. Кралят на блуса има свой оркестър, клуб и близо 50 студийни албума. Години наред прави средно по 300 концерта годишно. Момчето от памучните плантации има и почетната титла „Доктор” на университета на Мисисипи.

Род Стюарт, известен с легендарната си музикална кариера в британския рок, започва скромно. Работи като общ работник в лондонското гробище Хайгейт и един ден през януари 1964 г., докато свири на хармоника пред гарата, го чува местен музикант, който го кани в групата си. Така започва забележителната му кариера, с шест албума № 1 и първите места в редица класации. За постиженията си в музиката Сър Род Стюарт е Командор на ордена на Британската империя

През 1975 г. Глория Естефан и нейна братовчедка са на сватба, където импровизирано пеят няколко кубински песни. На сватбата свири групата Miami Latin Boys. Музикантите поканили момчетата на прослушване, наели ги и първо сменили името си на Miami Sound Machine, а след това – на Gloria Estefan & Miami Sound Machine. С блестяща кариера като певица и актриса, Глория Естефан има 7 награди Грами, плюс бакалавърска степен по психология и френски език.

Преди да стане мегазвезда, Шерил Кроу е учителка по музика. След участие в саундтраковете на редица реклами, печели място като беквокалистка в 18-месечното турне „Bad“ на Майкъл Джексън, след което продължава успешната си солова карииера. Има 11 наградии Грами и пее с музиканти като Ролинг Стоунс, Мик Джагър,  Ерик Клептън. 

Джъстин Бийбър е голямата история за успеха на YouTube, след като клиповете му, които е качвал сам, са достигнали милиони гледания по цял свят. Така е открит от звукозписната индустрия, за да стане един от 100-те най-влиятелни личности в класациите на Forbes за 2011, 2012 и 2013 г. YouTube продължава да е най-голямата му сцена, където Бийбър има над 10 милиарда гледания.

Лейди Гага прави група с приятели от Нюйоркския университет, с които свирят в малки клубове из целия град, докато един търсач на таланти не открива бъдещата Лейди Гага и я препоръчва на някои продуценти. Тя започва като чирак в музикалния бизнес и е писала песни за най-различни групи и изпълнители, в т.ч. и Бритни Спиърс. Като певица, композитор и актриса, ексцентричната Лейди Гага има над 300 награди, в т.ч. Оскар, Грами, ЕМИ, Златен глобус, британската БРИТ, както и наградата на Британската филмова академия. С повече награди в музикалния бизнес са само Макъл Джаксън и Уитни Хюстън. Лейди Гага е в списъка на Forbes за най-влиятелните личности на десетилетието 2010 – 2020.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: