Създател на ваксина срещу COVID-19: Невъзможно е да се постигне колективен имунитет

Създател на ваксина срещу COVID-19: Невъзможно е да се постигне колективен имунитет Снимка: ferra.ru

Причината е заразността на делта щама и недостатъчния брой ваксинирани

Според създателя на ваксината Astrazenek Андрю Полард е невъзможно да се постигне колективен имунитет. Това изявление ученият направи в интервю за изданието The Guardian, коментирайки речта си по този въпрос в британския парламент.

Експертът отбелязва, че за да се постигне колективен, т.е. популационен имунитет, е необходимо 95% от населението да бъде ваксинирано, какъвто е случаят с морбили. Тъй като във Великобритания например ваксинираните са само 75%, все още е рано да се говори за успех. Според Полардделта щамът е толкова заразен, че дори ваксинираните хора няма да са застраховани от инфектиране с него, но ще им бъде по-лесно да преживеят болестта, отколкото тези, които не са наксинирани.

По думите на учения "всеки, който все още не е ваксиниран, ще се срещне с вируса в някакъв момент и ние нямаме нищо, което напълно да спре предаването му". Той също така отбеляза, че хората на възраст 18-64 години, които са преминали пълна ваксинационна процедура, са защитени от инфекция с делта щама с 49% повече в сравнение с неваксинираните.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: