Министърът на икономиката Кирил Петков връчи два сертификата по реда на ЗНИ

Министърът на икономиката Кирил Петков връчи два сертификата по реда на ЗНИ Снимка: Министерство на икономиката

От началото на 2021 година по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са издадени 18 сертификата клас А и 2 сертификата за приоритетни проекти. Общата сума на планираните инвестиции 1148.06 млн. лв. и се предвижда разкриване на 2066 нови работни места.

Министърът на икономиката Кирил Петков връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект на „Некст.е.ГО България“ и сертификат за инвестиции клас А на „ЕндуроСат“, съобщиха от пресслужбата на Министерство на икономиката.

Инвестиционният проект на „ЕндуроСат“ АД е „Разширяване на дейността на „ЕндуроСат“ АД чрез разработване и внедряване на споделена сателитна услуга“. В рамките на събитието министър Петков заяви, че за първи път ще бъде изградена лаборатория за наносателити в София. Това са малки платформи, които могат да изпращат данни на потенциални клиенти посредством специални сензори, след като се "разходят" из Космоса. Инвестицията е в размер на 4 173 759 лв. За реализирането на проекта ще бъдат открити 29 нови работни места.

По реда на Закона за насърчаване на инвестициите приоритетен  сертификат получи и „Некст.е.ГО България“ АД за проект „Изграждане и управление на иновативен завод за производство на електрически автомобили e.GO в гр. Ловеч“. Инвестиционният проектпредвижда създаване на иновативен завод за електромобили на база принципите на Индустрия 4.0 за разработване, инженеринг, индустриализация, изпитване, производство, маркетинг, дистрибуция, сервиз и продажба на четириколесни превозни средства и части за частна и търговска употреба. 

Заводът ще бъде разположен на обща площ от 65 000 кв. м. Размерът на инвестицията възлиза на 280 000 000 лв. Разрешението за строеж на завода ще бъде взето още тази година. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него, се очаква да бъдат разкрити до 1000 нови работни места, когато заводът започне да работи с пълен капацитет. Първоначално ще се стартира с откриване на 365 работни места.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: