Повишение на радиоактивността се наблюдава във въздуха над Северна Европа

Повишение на радиоактивността се наблюдава във въздуха над Северна Европа Снимка: pixabay

Леко увеличение на концентрациите на изкуствени радиоактивни вещества във въздуха е засечено от станциите в Северна Европа през юни 2020 г.
Възможно е източникът да е някъде в Западна Русия.

Това съобщават на своите сайтове шведските, норвежките и финландските служби, занимаващи се с радиационна защита. Нидерландският национален институт за здраве и околна среда (RIVM) е анализирал наличните данни от измерванията и е направил оценка на ситуацията.

Йод-131 е открит в Норвегия в началото на юни, а цезий-134, цезий-137, кобалт-60 и рутений-103 - в Швеция и Финландия. Всички тези радионуклиди са от реактор. Откритите количества са малки, но във въздуха в Нидерландия не са открити изкуствени радионуклиди.

Според оценките на RIVM радионуклидният състав може да показва увреждане на първичния контур на реактор или горивна клетка в ядрена електроцентрала.

В допълнение, такова замърсяване е възможно, ако в реактора или горивната клетка на ядрен ледоразбивач или ядрена подводница е станала разхерметизация, както и в хранилище на отработено ядрено гориво.

RIVM е извършил изчисления, за да установи произхода на откритите радионуклиди. Тези изчисления показват, че радионуклидите идват от западната част на Русия. Конкретното местоположение на източника не може да бъде идентифицирано поради ограничения брой измервания.

На първо място под подозрение попада Колската АЕЦ (с четири остарели реактора ВВЕР-440), както и базите за атомните ледоразбивачи и ядрените подводници на Северния флот (на Русия), разположени на брега на Баренцово море. Изтичане на изотопи от реактор е възможно и от три работещи реактори тип „Чернобил“ РБМК-1000 в АЕЦ „Ленинград“ или в един от новите ВВЕР-1200.

Руският сайт за оперативна информация на „Росгидромет", събиращ данни за дозите за гама-радиация, бета-активност във въздуха и бета-активност в ежедневните валежи, не информира за превишения на обичайните стойности в близост до ядрените централи в Западна Русия през юни.

Също така повишените концентрации на радионуклиди във въздуха през юни не бяха отразени в докладите на „Росгидромет", което може да се обясни със забавяне на получаването и публикуването на данни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: